S Mercedesom sigurnije na odmor

VRIJEME je godišnjih odmora, a iz Mercedesa stiže novi proizvod s kojim će brojni turisti, a posebno kamperi, sigurnije dolaziti na odredište. Trailer Stability Assist je sustav koji korigira nekontrolirano kretanje prikolice čime značajno doprinosi sigurnosti u prometu.

Zanašanje prikolice je gotovo pa uobičajena pojava do koje dolazi prilikom nagle promjene smjera kretanja automobila. Ne previše ugodan osjećaj osciliranja prikolice oko vertikalne osi vozila može završiti fatalno ukoliko vozač ne uspije na vrijeme manevrom obuzdati neželjene sile.

Stoga je od presudne važnosti dovoljno rano detektirati takvo ponašanje vučene prikolice. Tu se aktivno uključuje TSA sustav koji reagira brzo, a nadovezuje se na djelatnost za koju je zadužen ESP program elektronske stabilnosti.


Uz pomoć ESP-a ugrađenog u Mercedesovo vozilo, TSA koristeći njegove senzore detektira kretanje, koje se u brodograđevnoj struci naziva zaošijanje, a podrazumjeva zakretanje oko vertikalne osi objekta. Nakon toga dolazi do protumjera, što u ovom slučaju znači umirenje gibanja kočenjem jednog ili više kotača.

 Ukoliko je situacija složenija, u proces se aktivno uključuje pogonski motor, te se aktiviraju kočnice na prikolici.  Sličan sustav prošle godine lansirao je Opel, a jedna od posebnosti Mercedesovog je dvofazni rad.


Najnoviji sigurnosni sustav premijerno će biti predstavljen na novoj S klasi, a do kraja kolovoza početi će se ugrađivati i u M-klasu. Na implementaciju u ostale modele trebati će pričekati još koji mjesec.

M.N.

Pročitajte više