Stiže novi Veyron killer

SSC ili Shelby SuperCars, proizvođač modela Ultimate Aero TT koji je prije nekoliko godina nakratko skinuo Bugatti Veyron s trona najbržeg produkcijskog automobila predstavlja novog izazivača - Tuataru, model iza kojeg stoji trenutno vrlo popularni Jason Castriota.

Neobično ime ovaj automobil duguje egzotičnom novozelandskom gušteru koji ima "najbrže evoluirajuću DNK-a od bilo kojeg trenutno živućeg živog bića". Time su dodatno naglašene razlike u odnosu na prethodnika. Trenutno je uz vanjski izgled poznato tek nekoliko tehničkih detalja.

Redom, SSC Tuataru pokreće 7-litreni bi-turbo snage 1.350 KS uparen sa 7-stupanjskim sekvencijalnim mjenjačem s trostrukom spojkom koji snagu i moment šalje na stražnje kotače. Automobil je većim dijelom napravljen od ugljičnih vlakana s aluminijskim zonama za apsorbiranje energije sudara. Na masi se štedjelo i kod naplataka proizvedenih također od ugljičnih vlakana.

Brzina koju u SSC-u očekuju da bi Tuatara mogao postići za sada nije poznata, no pretpostavka je kako će ovaj automobil biti brži od Veyrona SS i njegovih 415 km/h.

Pročitajte više