U potrazi za najgorim zemljama za vožnju: Dvije takve su u našem susjedstvu

Screenshot: YouTube

DVIJE nama susjedne države našle su se na neslavnim mjestima na ljestvici zemalja u ovisnosti o kvaliteti njihovih cesta, ali i nekih drugih čimbenika.

Stranica Compare the Market provela je istraživanje u kojem traži najbolje i najgore zemlje za vožnju automobilom, a uzimajući u obzir kvalitetu prometnica, godišnji broj smrtnih slučajeva na cestama, ali i utjecajne čimbenike kao što su cijene goriva, učestalost prometnih gužvi i cijena najma vozila.

Studijom je obuhvaćeno 25 zemalja uz šest definiranih čimbenika, odnosno prije spomenute uz dodatak utvrđenog opsega pretraživanja putovanja putem Google servisa. 

Najbolje zemlje za vožnju

1. Španjolska
Rezultati su pokazali kako je Španjolska najbolja zemlja za vožnju. Osim što ima treću najnižu cijenu najma automobila, ima i petu najbolju razinu kvalitete ceste te deveti najmanji broj prometnih nesreća sa smrtnim ishodima. 

2. Kanada
Ogromna prostranstva Kanade savršen su mamac za vožnju. Ceste su odlične, cijena goriva niska, a prometnih gužvi gotovo da i nema. 

3. SAD
S apsolutno najnižim cijenama goriva i izuzetno brojnim pretraživanja na Googleu jasno je kako SAD spada u red poželjnijih odredišta. Brojne su ceste koje redovito privlače brojne turiste sklone vožnji automobilom. Jedna od mana je nešto viša cijena najma. 

4.  Velika Britanija
Ova zemlja ima najveći broj pretraživanja na Googleu po pitanju putovanja, a istovremeno i peti najniži broj smrtnih slučajeva u prometu. 

Prometne gužve koncentrirane su na urbana područja, dok je ostatak Otoka ispresijecan brojnim zanimljivim rutama i kvalitetnim cestama. 

5. Portugal
Top 5 zaključuje još jedna zemlja Pirinejskog poluotoka. Ima četvrtu najbolju kvalitetu cesta, peti najjeftiniji najam vozila.

Top 10 zaključuju Švedska, Norveška, Italija, Švicarska i Austrija. 

Pritom Norveška i Švicarska imaju najmanji broj poginulih u prometu, tek 2.12 i 2.25 na 100.000 stanovnika. Također, Nizozemska je u redu zemalja s najmanjim prometnim gužvama, odmah iza Australije. 
Nažalost, i one najgore zemlje za vožnju dolaze iz Europe. 

Najgore zemlje za vožnju

1. Srbija
Srbija je proglašena uvjerljivo najgorom, i to bez dostupnih podataka o prometnim gužvama. Samo Češka ima manje pretraživanja na Googleu, što pokazuje da generalno nije zanimljiva destinacija. Druga mana je da ima izuzetno loše ceste, druge najgore od svih ispitanih zemalja. Kao pozitivnu stranu, studija ističe relativno povoljnu cijenu goriva.

2. Rumunjska
Ova europska zemlja "proslavila“ se najgorim cestama u konkurenciji, kao i najvećim brojem stradalih u prometu. Prometne gužve su među gorima u Europi.

S pozitivne strane, tu su nešto niža cijena goriva te najjeftinije cijene najma vozila od svih studijom obuhvaćenih zemalja. 

3. Belgija
Treća najgora zemlja tu se našla zbog skupog najma vozila, ali i dosta loše kvalitete prometnica. Belgija je šesta po redu i kad su u pitanju prometne gužve, pa se preporučuje korištenje željeznice. 

4. Grčka 
Na neslavnoj ljestvici se našla zbog relativno velikog broja fatalnih prometnih nesreća i visokih cijena goriva. Dobro je što cijena najma vozila nije visoka, a preporučuje se korištenje mnogobrojnih turističkih ruta u grupnom prijevozu.

5. Mađarska
Drugi naši susjedi zaključuju Top 5. Turistima je druga najnezanimljivija zemlja, odmah za Srbije, a ne mogu se pohvaliti niti kvalitetnim cestama. I broj poginulih u prometu je na visokoj razini, što nikako ne ide u prilog. Ipak, autori naglašavaju da, kad se jednom izvučete iz zagušene Budimpešte, možete očekivati prelijepe krajolike, kao i brojne atrakcije.


Foto: Pixsell/Nikola Cutuk

A gdje je Hrvatska?

Blizu susjeda Mađara nalazi se Hrvatska. Imamo relativno dobre ceste, ali usprkos tome se nismo proslavili brojem poginulih u prometu – gori smo i od Mađara. Odmah iza nje postavljena je na 6. mjesto, a potom su kao bolje zemlje iza pozicionirane Poljska, Finska, Češka i Danska.

Ovdje se naglašava kako skandinavskim zemljama dragocjene bodove oduzimaju visoke cijene goriva i najma vozila, ali su i relativno nezanimljive posjetiteljima koji planiraju destinacije istražiti osobnim automobilom. 

Pročitajte više