Sve više napušenih vozi automobile

Foto:123RF

NAJNOVIJE nacionalne procjene o vozačima u SAD-u koji voze pod utjecajem marihuane pokazale su da se njihov broj mjeri u milijunima, priopćeno je u izvješću američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Najnoviji podaci kažu kako je 12 milijuna odraslih Amerikanaca izjavilo da su tijekom prethodnih 12 mjeseci vozili pod utjecajem marihuane, Oko 2,3 milijuna vozača izjavilo je da su vozili pod utjecajem ostalih droga, poput kokaina ili metamfetamina. Prevedeno, čak 4,7% Amerikanaca sjeda u automobil pod utjecajem trave, a 0,9% se vozi pod utjecajem drugih droga.

Mlađi češće voze pod utjecajem marihuane

Ispitanici koji pod utjecajem marihuane sjedaju za volan najčešće pripadaju starosnoj grupi od 21 do 25 godina. Druga najveća grupa koja je prijavila upotrebu marihuane bili su mladi između 16 i 20 godina, odnosno, najmlađa kategorija vozača koja je kvalificirana za dozvolu. Autori kažu da ih to posebno brine, budući da mladi vozači već imaju povećan rizik izazivanja nesreće zbog neiskustva na cesti.

Marihuana je legalna u sve većem broju država, ali vožnja pod njenim utjecajem nije.

Ranije studije su pokazale da upotreba marihuane može ozbiljno utjecati na vozačevo rasuđivanje, percepciju, sposobnost razmišljanja i vrijeme reakcije.

Izvješće o ovolikom broju napušenih vozača trebalo bi potaknuti službenike javnog zdravlja na razvijanje alata za brzu identifikaciju je li vozač pod utjecajem marihuane ili neke druge droge.

Istraživači se također nadaju da će se usvojiti standardi za toksikološke testove i da će se potaknuti suradnja između službenika za provođenje zakona i službenika javnog zdravlja kako bi razvili bolji način testiranja i sprječavanja vožnje pod utjecajem droga. Za sada ne postoje nacionalni standardi ili standardizirani testovi za vozače pod utjecajem marihuane, kao što postoje za pijane vozače.

Službenici Nacionalnog odbora za sigurnost u prometu naveli su povećanje broja vozača pod utjecajem droge širom zemlje i uputili poziv na akciju, kako bi se učinilo više da se problem zaustavi.

Studija iz 2017. godine je utvrdila da legalizacija marihuane nije povećala broj nesreća sa smrtnim ishodima, ali navodi da se legalizacijom njene upotrebe u cijelosti zabilježilo više sudara.

Istovremeno, postotak napušenih vozača je puno manji od broja vozača koji su rekli da su vozili pod utjecajem alkohola! U 2018. godini čak 8% vozača je reklo da je popilo piće prije vožnje u nekom trenutku tijekom prethodne godine.

 

Pročitajte više