Tesla u petak zaustavlja proizvodnju u njemačkoj tvornici, radnicima zabranjen ulazak

Foto: EPA

Tesla će u petak zaustaviti proizvodnju u svojoj tvornici Gruenheide u blizini Berlina, potvrđeno je danas iz tvrtke nakon što je u medijima objavljeno da će tvornica biti zatvorena na četiri dana.

Doći će do "jednodnevne planirane obustave proizvodnje" u tvornici 10. svibnja, rekao je upravitelj tvornice, André Thierig na X-u.

Vikendom se u tvornici ne odvijaju proizvodne aktivnosti, a četvrtak je državni praznik u Njemačkoj.

Handelsblatt: Tvornica se zatvara zbog prosvjeda

Danas je njemački list Handelsblatt izvijestio je da će Tesla zaustaviti proizvodnju u svojoj njemačkoj tvornici na četiri dana zbog prosvjeda protiv planova za širenje tvornice.

Svi zaposlenici su zamoljeni da u petak rade od kuće, prema mailu u koju je Handelsblatt imao uvid, a koji je tvrtka poslala u ponedjeljak.

Proizvodnja će završiti s kasnom smjenom u srijedu i ponovno započeti s noćnom smjenom u nedjelju, izvijestio je Handelsblatt. Pristup tvornici bit će moguć samo uz odobrenje upravitelja.

Građani protiv širenja tvornice

Teslini planovi da proširi tvornicu u Njemačkoj naišle su na prepreku u veljači kada su građani glasovali protiv prijedloga da se posiječe šuma i napravi prostor za veći pogon.

Aktivisti su za nadolazeći tjedan najavili nekoliko prosvjeda protiv Teslinog širenja, uključujući i okupljanje pred vratima tvornice u petak.

Teslina prodaja u Europskoj uniji pala je 5% u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na godinu ranije, zaostajući za rastom tržišta baterijskih električnih vozila od 4% tijekom tog razdoblja, prema podacima Europskog udruženja proizvođača automobila.

Pročitajte više