VIDEO Preko 7500 Amerikanaca prijavilo se za kupnju ovog Mustanga

Foto: Ford

Preko 7500 tisuća Amerikanaca prijavilo se za kupnju Fordovog Mustanga GTD. 

TopGear piše da su prijave za kupnju ovog automobila vrijednog preko 325.000 dolara zatvorene. 

Riječ je o doslovno trkaćem automobilu klase IMSA GTD, koji odgovara FIA GT3 specifikaciji. A ovaj Mustang je doista trkaći auto, koji igrom slučaja smije i na cestu.

Preko 800 KS, osam brzina, karbon...

Opremljen adaptivnim trkaćim podvozjem i elementima aktivne aerodinamike, ovaj automobil pokreće motor koji sada isporučuje preko 800 KS. Suprotno najavama, 5.2 V8 nije središnje postavljen, već je ostavljen ispred vozača. Najjači Mustang u povijesti dobiva i ispušni sustav od titana, a crveno područje je tek na 7500 o/min.

Raspored masa je idealan, 50:50, s mjenjačkom kutijom postavljenom straga. U pitanju je osam-stupanjski mjenjač s dvije spojke. Spomenimo izdašno korištenje karbona, a sve kako bi se optimizirala masa vozila. Cilj je jasan, a to je svladati krug na Nürburgringu s vremenom debelo ispod 7 minuta. 

TopGear piše da mu je Ford rekao da će GTD biti proizveden u ograničenom broju, ne zna se točno u kojem, ali se procjenjuje da varira između jedne i dvije tisuće automobila. Ako Ford ne želi razočarati potencijalne kupce, morat će tu brojku i povećati. Pogotovo jer prodaja u Europi još nije ni krenula.

Europljani će morati pričekati

"Preko 20 posto prometa na web stranici za prijave za Mustang GTD dolazi iz zajednice motosporta", priopćio je Ford.

"A među pojedinačnim podnositeljima prijava, jedan od četiri su vlasnici Mustanga, dok jedan od pet kaže da posjeduje konkurentsko vozilo slične razine performansi."

Čini se da će uspješni podnositelji prijava u SAD-u dobiti modele iz 2025. i 2026. godine, dok će europski kupci vjerojatno morati dugo čekati na svoj GTD.

To neće spriječiti Ford da ga predstavi Europljanima. Zapravo, već je potvrđeno da će to učiniti na Nürburgringu krajem 2024. godine. 

Pročitajte više