VIDEO Ova reklama za Toyotu je zabranjena u Velikoj Britaniji

Screenshot: YouTube

TEŠKO je naći opravdanje za zabranu ove reklame. 

Vjerovali ili ne, britansko regulatorno tijelo za nadzor oglašavanja (Advertising Standards Authority - ASA) odlučilo je zabraniti prikazivanje ove reklame. Radi se o promotivnom video materijalu Toyote za model Hilux. Prepoznat po svojim terenskim sposobnostima, Hilux je i odlično radno vozilo koje služi svojem vlasniku u svim mogućim situacijama. 

Toyota je to pokazala i kratkim videom u kojem Hiluxi između ostalog voze terenom. A to je agenciji zasmetalo. Kažu kako video potiče gledatelja da se uputi u offroad vožnju što nije ekološki prihvatljivo. ASA je kao službeno objašnjenje blokiranja emitiranja reklame naveo izostanak socijalne odgovornosti za okoliš. 

 

Na ovu reklamu agenciji je pozornost skrenuo Adfree Cities, pokret koji pokušava osloboditi javne prostore od marketinškog materijala, a usredotočen je na dva oglasa emitirana još 2020. godine. Prvi je video emitiran na društvenim mrežama koji je prikazivao gomile Hiluxa koji se voze preko riječnog korita poput krda divljih životinja u dokumentarcu o prirodi, dok narator govori da gledamo “jedan od pravih spektakala prirode” i završava riječima “Toyota Hilux. Rođen da luta”. Drugi zabranjeni oglas je poster koji prikazuje još jednu skupinu Toyotinih kamioneta koji dižu prašinu, pod naslovom "Rođeni za lutanje“. 

U svoju obranu, Toyota je rekla da je Hilux "namijenjen za najteža okruženja" i da određene industrije poput poljoprivrede i šumarstva traže prikaz sposobnosti za sve terene prikazane u oglasima. Navedeno je da je snimka snimljena u Sloveniji na privatnom zemljištu uz dopuštenje vlasnika te da su napori marke da elektrificira automobile od 1997. dokazali koliko je predana brizi za planet.

ASA je ostao pri tvrdnji da je videomaterijal „predstavljao i odobravao korištenje vozila na način koji zanemaruje njihov utjecaj na prirodu i okoliš”.

Pročitajte više