VIDEO Jeep se hvali da je njegov Wagoneer S boji od Teslinog Modela Y, pogledajte

Screenshot: YouTube/Jeep

Jeep se pohvalio da je bolji od Tesle. 

Točnije, njegov prvi električni automobil namijenjen američkom tržištu, Wagoneer S, prešišao je Teslin Model Y na trkačkoj stazi. 

Wagonneru S potrebne su samo 3.4 sekunde za postizanje brzine od 60 milja na sat, što je nešto manje od 100 km/h po našim mjernim jedinicama. To je za 0.1 sekundu manje od Teslinog Modela Y Performance.

Zašto je to bitno kada kupujete Jeep? Morate pitati njegovu matičnu firmu Stellantis. Vjerojatno da se mogu time hvaliti u marketinške svrhe. 

600 KS, skoro 500 km dometa

Utrka je snimljena na stazi Willow Springs u Kaliforniji i prikazuje sažetak tehničkih specifikacija otkrivenih do sada. 

Wagoneer S će imati 600 KS i ogromnih 836 Nm okretnog momenta. Ove brojke dobivene su testiranjem prototipova prije proizvodnje, pa bi mogle biti različite za konačnu verziju koja će se prodavati krajnjim korisnicima. 

Jeep procjenjuje domet vožnje veći od 480 kilometara, što je najmanje tridesetak više u usporedbi s Teslinim Modelom Y Performance. Veličina baterije nije navedena, ali se otprije zna da Wagoneer S koristi platformu STLA Large koja podržava pakete od 85 do 118 kilovat-sati.

Globalni proizvod

Dodgeovi modeli Charger Daytona coupe i sedan dolaze s baterijom od 100.5 kWh.

Wagoneer S također ima postavku s dva motora, pogon na sve kotače, arhitekturu od 800 volti, a možda će dobiti i motore s unutarnjim izgaranjem. Iako je platforma usmjerena na električna vozila, nova arhitektura koju smo spomenuli podržava ICE pogon, kao što se vidi u Dodge Chargeru s Hurricane šestocilindričnim motorom, 3.0-litrenim twin-turbo motorom koji se nudi s 420 ili 550 KS.

Čini se da ime Wagoneer S ostaje. I to unatoč činjenici da je Jeep krajem 2022. organizirao natječaj tražeći od obožavatelja da predlože druga imena. Bit će to globalni proizvod, za razliku od manjeg Avengera, koji se prodaje u Europi i drugim tržištima, ali ne i u SAD-u.

Pročitajte više