VIDEO Predstavljena je europska verzija Land Cruisera, otkrivamo sve važne detalje

Foto: Toyota

POTPUNO nova Toyota Land Cruiser 250 posljednja je generacija modela koji je u više od 70 godina izgradio reputaciju bez premca zbog snage, pouzdanosti i sposobnosti da se nosi s najtežim uvjetima u svim dijelovima svijeta.

Njegova suštinska pouzdanost ogleda se u obliku i konstrukciji, dizajniranim da se nose s teškim uvjetima i da ih je lako zamijeniti ako dođe do oštećenja. Tu je i bezvremenost u jednostavnosti dizajna, koji nikad neće izgledati zastarjelo.

Klasična silueta Land Cruisera upućuje na linije ranih modela s dugim poklopcem motora, uspravnim vjetrobranskim staklom, kratkim prednjim prevjesom i prepoznatljivim trapezoidnim lukovima kotača.

Proporcije vjerne naslijeđu

Proporcije su također vjerne dizajnerskom naslijeđu Land Cruisera s uskom kabinom u obliku kutije, postavljenom iza okomite osi automobila kako bi se dobili i unutarnji prostor i udobnost. Ukupna dužina automobila je 4925 mm, širina 1980 mm i visina 1935 mm, a međuosovinski razmak je 2850 mm.

Konfiguracija i proporcije prednjih elemenata stvaraju klasični izgled Land Cruisera. Praktičnost je osmišljena s kutovima branika koji se lako mijenjaju ako se oštete.
Standardne opcije prednjih svjetala su tanak i duguljast raspored LED dioda s tri elementa ili klasični bi-LED projektor s okruglim elementom uz okomito postavljene pokazivače smjera i dnevna svjetla.

U cilju izbjegavanja oštećenja, prednja svjetla za maglu duboko su uvučena u kutove branika, prednji i stražnji kutovi su skošeni (što također pomaže manevriranju), a donji dijelovi vrata imaju struganu, konkavnu površinu.

Prioritet dizajna bio je pružiti vozaču najbolji pogled ispred i sa strane. To je rezultiralo oblikom poklopca motora s podignutim stranicama, koje olakšavaju lociranje kutova vozila, i spuštenim središnjim dijelom, koji poboljšava pogled prema naprijed smanjujući mrtvi kut neposredno ispred vozila. Ovisno o razini modela, novi Land Cruiser imat će 18 ili 20-inčne aluminijske naplatke s novim dizajnom.

Funkcionalnost i kvaliteta

Dizajn interijera odražava siguran, funkcionalan izgled prikladan za terensku vožnju, s naglaskom na izdržljivost, visoku kvalitetu i mjere za smanjenje umora.

Izvori informacija – vozačev kombimetar s instrumentima i multimedijski zaslon - postavljeni su visoko radi lakše vidljivosti. Postoji i široka konzola – uobičajena karakteristika Land Cruisera – koja drži kontrole za vožnju pri ruci za brz i intuitivan rad.

Zaslon s digitalnim instrumentima (9 ili 12,3 inča, ovisno o stupnju opreme) prikazuje mjerače i podatke s oštrom grafikom, koja se jasno čita u svim uvjetima osvjetljenja. Multimedijskom sustavu pristupa se preko ekrana osjetljivog na dodir visoke razlučivosti (8 ili 12,3 inča). 

Turbo-dizel s 204 KS

Fizički oblik prekidača i njihove metode rada unificirani su – jednostavne kontrole za prebacivanje ili pritiskanje – tako da ih vozač može lako koristiti bez potrebe da skrene pogled s upravljača ili promijeni položaj. Konzultirani su profesionalni vozači relija o dizajnu kombinacije birača i prekidača, koji se koriste za funkcije sustava vozila kao što je Multi-Terrain Select.

U zapadnoj Europi novi Land Cruiser predstavlja se s 2.8-litrenim turbodizelskim motorom, koji je redizajniran za poboljšanje voznih karakteristika i bolju ravnotežu učinkovitosti potrošnje goriva i performansi.

Redna četverocilindrična DOHC jedinica s više ventila s izravnim ubrizgavanjem od 2.755 cc proizvodi maksimalnih 204 KS/150 kW pri 3.000 o/min i usklađena je s novim automatskim mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa Direct Shift.

S maksimalnim okretnim momentom od 500 Nm, koji se stvara između 1600 i 2800 o/min, ima snage za vuču tereta do 3500 kg. Pogonski sklop je napredak u performansama ubrzanja i voznim karakteristikama, snižena je razina buke i vibracija i poboljšano rukovanje u teškim uvjetima. 

Sljedeće godine i hibrid

Toyota će 2025. u Europi predstaviti blagu hibridnu električnu verziju Land Cruisera, kombinirajući 2.8-litreni dizelski motor s električnim motorom generatorom od 48 V, kompaktnu litij-ionsku bateriju od 48 V i sustav stop-start. To će poboljšati vozne karakteristike dajući uglađeniju i tišu, a opet osjetljiviju izvedbu uz zadržavanje sposobnosti da izdrži teške uvjete vožnje.

Pogonski sklop za Land Cruiserov stalni pogon na sve kotače također je revidiran, a novi prekidač za odabir raspona H4 ili L4 i novi prekidači za zaključavanje diferencijala nalaze se na središnjoj konzoli, pored ručice mjenjača.

 

Novi Land Cruiser je prvi model Land Cruisera koji je opremljen električnim servoupravljačkim sustavom (EPS), a tu je i novi kočioni sustav s disk kočnicama promjera 340 mm sprijeda, a 335 mm straga. 

Kontrola pomoći pri spuštanju (DAC) može se koristiti za automatsko osiguranje stabilnog kočenja bez blokiranja kotača uz održavanje niske brzine vozila pri svladavanju strmih nizbrdica. Sustav je razvijen tako da se može koristiti kao funkcija tempomata pri brzinama između 4 i 30 km/h u H4 i L4 rasponu vozila.

Prvi put automatski MTS

Novi Land Cruiser je prva Toyota koja koristi mehanizam za isključivanje stabilizatora (SDM), koji ima dvostruku korist poboljšanja off-road performansi i udobnije vožnje na standardnim cestama.

Pomoću prekidača na središnjoj konzoli vozač može otključati prednji stabilizator povećavajući hod ovjesa. Pri vožnji malim brzinama na neravnim, kamenitim površinama to pomaže da sva četiri kotača budu u kontaktu s tlom, što olakšava manevriranje vozilom.

Multi-Terrain Select (MTS) prilagođava upravljanje vozilom, pogonsku snagu i kontrolu hidrauličkih kočnica kako bi zadovoljio zahtjeve različitih scenarija vožnje izvan ceste. Sustav sada nudi dodatni automatski način rada tako da vozač ne mora mijenjati postavku kako se uvjeti mijenjaju, a može se koristiti i kada je automobil u visokom ili niskom načinu prijenosa.

MTS se jednostavno uključuje pomoću prekidača za upravljanje pogonskim sklopom i višenamjenskog birača na središnjoj konzoli. U načinu rada s niskim prijenosom opcije su Mud, Sand, Rock i Auto. 

Pročitajte više