VIDEO Svemirski terenac izradit će cool kompanija koja proizvodi motocikle i formule

Foto: Venturi

VAŽNA je vijest došla iz NASA-e, a prenijela ju je HINA: tri će privatne tvrtke - Intuitive Machines, Lunar Outpost i Venturi Astrolab - u budućnosti graditi lunarna vozila za američku svemirsku agenciju NASA-u.

Tri privatne svemirske tvrtke odabrane su za ugovor vrijedan ukupno 4.6 milijardi dolara, objavila je NASA na tiskovnoj konferenciji. Svaka od tri tvrtke sada će raditi na prototipu godinu dana prije nego što se donese odluka o tome koje će vozilo biti poslano na Mjesec, kako i kada.

Sve tvrtke već neko vrijeme rade na sličnim projektima, a Intuitive Machines ostvario je prvo komercijalno slijetanje na Mjesec bez ljudske posade u veljači.

U budućnosti, astronauti će koristiti takozvana "mjesečeva terenska vozila'' za putovanje po površini Mjeseca. Prototipovi vozila, od kojih će jedno biti odabrano za proizvodnju, moraju moći izdržati ekstremne uvjete na Mjesecu, a visoki su zahtjevi i u pogledu napajanja, autonomne vožnje, komunikacije i navigacije.

Jedna je tvrtka iz Europe

Od odabranih tvrtki posebno moramo istaknuti Venturi Austrolab. Ne samo radi činjenice da dolazi iz Europe, jer ima sjedište u Monacu, nego zato što je riječ o iznimno "cool" kompaniji koja radi sjajne stvari.

Tako su 2021. godine u svojoj kompaniji Voxan konstruirali električni motocikl Wattman, s kojim su u Svemirskom centru Kennedy između 18. i 23. studenog iste godine oborili čak 21 svjetski rekord u brzini. Motocikl je vozio Max Biaggi, a rekordna je brzina iznosila 455.737 km/h. Motocikl je dizajnirao francuski dizajner srpskog porijekla Sacha Lakić.

Nadalje, napravili su i pravu prekretnicu u povijesti svemirske industrije: Venturi je ponovno izumio kotač. Inženjeri, kemičari i fizičari u Venturi Labu u Fribourgu u Švicarskoj stvorili su jedinstveni hiperdeformabilni lunarni kotač.

Kotač će se koristiti na roveru FLEX tvrtke Venturi Astrolab, svemirskoj letjelici koja će biti postavljena na Mjesec 2026. raketom Starship tvrtke Space X i koja će se u početku koristiti za prijevoz tereta.

U prošlosti, s izuzetkom misija Apollo, vozila za istraživanje svemira uvijek su bila opremljena krutim kotačima. Međutim, Venturijev kotač vrlo je savitljiv, a istovremeno ostaje dugovječan i robustan.

 

Pročitajte više