Ne znate što dalje kad pogledate Stranger Things? Ove priče mogle bi vas zanimati

Foto: Press

TRENUTAČNO najpopularnija serija na Netflixu u svojoj je četvrtoj sezoni i čini se da sa svakom novom postaje sve bolja. Oni koji dosad nisu osjetili čaroliju Stranger Thingsa, imaju itekako razloga za zadovoljstvo jer ih stare epizode čekaju te mogu odraditi jedan vrlo ozbiljan vikend-maraton gledanja. No kada pogledate seriju, htjet ćete još.

Budući da se radi o svojevrsnoj nostalgiji za osamdesetima, možete se okrenuti filmovima iz tog doba. U slučaju da želite zaviriti u knjige koje nude sličnu atmosferu i doživljaj, pronašli smo nekoliko izvrsnih naslova za vas. Ove knjige, svaka na svoj način, imaju dodirnih točaka sa serijom – potrudit ćemo se pokriti sve: mali gradić, onostrani horor, neobične moći djece te nezaboravno prijateljstvo iz djetinjstva.

Institut – Stephen King

S Kingom ne možete pogriješiti. Nevjerojatno plodan pisac koji je tijekom nekoliko desetljeća uspio održati kvalitetu na zavidnoj razini. Jedan od novijih romana mu je Institut, a sa Stranger Things ga povezuje dosta elemenata. Usred noći u obiteljskoj kući u predgrađu Minneapolisa nepoznati provalnici ubijaju roditelje dvanaestogodišnjeg Lukea Ellisa, a njega omamljuju i odvode u nepoznatom smjeru.

Cijela operacija traje manje od dvije minute. Luke će se probuditi u Institutu, u sobi koja izgleda posve jednako kao njegova soba, osim što nema prozor. S druge strane njegovih vrata nalaze se sobe koje skrivaju neku drugu, posebno nadarenu djecu, sa sposobnostima telekineze i telepatije, koja su se ondje našla na jednak način. Miriše na Eleven, zar ne?

Čovjek od krede – C. J. Tudor

Autorica je savršeno prenijela Kingovu nostalgiju za djetinjstvom, a u svojem prvijencu nudi dosta pozitivnih iznenađenja. Sve je počelo davne 1986. u zabavnom parku, onog dana kad se dogodila nesreća. Tada je dvanaestogodišnji Eddie upoznao gospodina Hallorana – Čovjeka od krede.

On je Eddieju dao ideju o crtanju kredom i ostavljanju tajnih poruka za njegove prijatelje… i bilo je zabavno, sve dok ih jedan čovjek od krede nije odveo do trupla. Trideset godina poslije Ed vjeruje da je prošlost iza njega, sve dok ne dobije pismo u kojem se nalaze komadić krede i crtež čovječuljka.

Ono – Stephen King

Klasik kralja horora naći će se na svakoj listi preporuka ljubitelja serije jer se atmosfera romana nalazi u samim temeljima Stranger Thingsa. Dječje prijateljstvo koje vodi do ultimativne avanture u borbi protiv naizgled nepokorivog zla? Tako je, Ono je knjiga od kojih 1200 stranica i slovi kao saga o malom gradiću u kojem se događaju neobične stvari. Riječ "neobične" umanjuje užas o kojem se zapravo radi. Čitajte knjigu pa ćete vidjeti zašto se i kao odrasle osobe užasavamo klaunova te zašto su samo djeca sposobna suočiti se s tim užasom.

Moć – Naomi Alderman

Moć je knjiga koju nazivaju Sluškinjinom pričom za 21. stoljeće. No ovdje nas zanima osnovna premisa romana: žene širom svijeta odjednom posjeduju nadnaravne moći koje ih čine mnogo moćnijima od muškaraca.

Govorimo o moćima tipa strujnog udara i slično, dakle fizički su nadmoćnije. Nešto kao Eleven u seriji. Autorica dokumentira pojavu tih moći po svijetu te pratimo značajne promjene koje se zbivaju na Zemlji iz dana u dan. Jezivo i prilično dobro napisano. Uskoro će serija, kažu.

Boja iz svemira – H.P. Lovecraft

Možda bi Lovecraft pripadao na početak ove liste, ali čitatelji se uplaše kad vide da preporučujemo autore iz prve polovice 20. stoljeća. Njegov "kozmički horor" u srži je svake epizode serije, a ova zbirka priča nudi dobar uvid u njegovo stvaralaštvo. Naš savjet je da krenete s pričama, a tek nakon toga uzmete romane u ruke. Jednom kad shvatite zašto je Lovecraft i dalje toliko utjecajan, svijet ćete promatrati drugim očima. 

Pročitajte više