Duhovi, ukleto imanje, sablasni događaji... Ove knjige idealne su za Noć vještica

Foto: Shutterstock

POSTOJI razlog zašto je proslava Noći vještica privlačna i onim kulturama koje je nisu slavile prije utjecaja izvana. Strah je, kažu, najinstiktivnija ljudska emocija, najjača čak. Prema tome, kako bismo se suočili s njom, treba nam nešto što će je ublažiti, učiniti je manje opasnom. Stoga, kada slavimo sve ono što dolazi iz mraka, tada sami sebe tješimo da nije tako strašno.

Užasi koje kontroliramo dopuštaju nam trenutak odmora u moru jezivih neizvjesnosti. Kad još dodamo zdravu dozu humora, imamo dobitnu kombinaciju. I ne, nema veze s "komercijalizacijom". Ako bi i imalo, ta veza bi bila beznačajna. A sad, nekoliko naslova koji će vas ugodno prestrašiti. Taman toliko da je dovoljno pokriti noge dekom i na sigurnom ste.

Vještičji sat – Chris Bohjalian

Boston, 1662. Dvadesetčetverogodišnja Mary Deerfield, djevojka nebesko plavih očiju i puti bijele poput porculana, druga je supruga okrutnoga moćnika Thomasa Deerfielda. Kad joj Thomas, u pijanstvu sklon bijesnim ispadima, u nadlanicu zarije vilicu s tri zupca, Mary odluči podnijeti zahtjev za razvod braka.

U svijetu u kojem susjedi budno motre ne bi li uočili znakove đavolskog djelovanja, žena poput Mary, koja gaji tajne želje i ne podnosi drsko licemjerje muškaraca u koloniji, ubrzo postaje sumnjiva, ali i predmet ogovaranja. Kad u njezinu vrtu pronađu zakopane predmete, kad umre mladić kojega je Mary liječila travama i napicima i kad služavka iz njihove kuće istrči vrišteći od straha, mlada žena više se ne nastoji osloboditi nasilja u braku, nego mora izbjeći vješala.

Dođi prije mraka – Riley Sager

Mlada žena vraća se u kuću koju je proslavila knjiga njezina oca, bestseler o njihovu životu na tom ukletom imanju. Je li ta kuća zaista opsjednuta duhovima kako je otac tvrdio? Ili se unutar prastarih zidina skrivaju neke njegove tajne koje ona ne može dokučiti? Prije dvadeset i pet godina Maggie Holt i njezini roditelji, Ewan i Jess, preselili su se na viktorijansko imanje u šumi Vermonta.

Tri tjedna kasnije pobjegli su u gluho doba noći, a stravično iskustvo Ewan je opisao u knjizi. Jezivi memoari o sablasnim događajima postali su hit. Maggie se danas bavi uređenjem nekretnina. Događaja koje je otac opisao u knjizi ne sjeća se, iako su je obilježili za cijeli život. Kad naslijedi imanje koje je njezin otac opisao kao ukleto, odlučna je razotkriti što se u toj staroj kući zaista događa.

Kralj u žutom – Robert W. Chambers

Apsolutni klasik koji je inspirirao mnoge novije autore kozmičkog horora, pa čak i scenariste serije True Detective. Prve četiri pripovijesti povezane su nesretnim dušama koje su se usudile udubiti u tekst ozloglašene drame Kralj u žutom, i upravo će čitanje toga fatalnog teksta unijeti potresne promjene u njihove živote.

Chambers je zahtjevan pisac koji traži pažljivog čitatelja, jer se lako izgubiti u bogatstvu i raspršenosti njegova izričaja. H. P. Lovecraft silno je cijenio kralja, a jedan je povjesničar književnosti napisao da je to "najvažnija knjiga američke nadnaravne proze između Edgara Allana Poea i modernista".

Tajne Salema – Stephen King

Još jedan klasik koji nam u knjižare za desetak dana dolazi u novom izdanju. Tajnama Salema kao drugim izdanim romanom Stephen King utvrdio je svoj položaj vrhunskog majstora američkog horora, kadrog preobraziti polazišta žanra u nešto sasvim novo i time strašnije jer se odvija na poznatom, idiličnom mjestu. Objavljene sada već davne 1975., Tajne Salema zaintrigirale su i prestravile milijune čitatelja pričom o neizrecivom zlu u fiktivnom američkom gradiću.

Gotovo pola stoljeća poslije, kultni triler i dalje uspješno tjera strah u kosti, odsad i u osvježenom izdanju upotpunjenom promijenjenim i izbrisanim prizorima te dvjema kratkim pričama. Premda izvornik ostaje neprijeporni klasik horora, zahvaljujući dosad neobjavljenom materijalu iz Kingove arhive, ovo ilustrirano izdanje obvezno je za sve ljubitelje i kolekcionare Stephena Kinga.

Pročitajte više