Ove knjige idealno su ljetno štivo, nećete ih ispuštati iz ruku

Foto: Shutterstock/Press

ŠTO za vas znači pojam "ljetna avantura"? Najčešće ga vezujemo uz vruću ljubavnu epizodu, idealno kratkoga vijeka kako bi zauvijek ostala živa u uspomenama.

No, proširimo li pojam, u njega je lako ubaciti putovanja, izlete u divlju prirodu, a za neke, pak, označuje vrijeme kada svoje tijelo umiruju te kreću na ljetno putovanje u nepoznate krajeve - uz knjigu. Evo nekoliko prijedloga naslova koji će uzburkati more u vama.

Ispod grčkog Mjeseca - Carol Kirkwood

Ispod grčkog Mjeseca romantična je, eskapistička priča o naličjima glamuroznih života, kobnim susretima i novim počecima. Glumica Shauna Jackson naizgled ima sve: slavna je, bogata i udana za muškarca kojeg voli. Živi životom o kojem je nekoć mogla samo sanjati. Ali nakon suprugove smrti njezin se svijet počinje urušavati.

Kako bi pronašla mir, odluči vratiti se na idilični grčki otok na kojem je boravila prije dvadeset godina, otok na kojem je njezina sudbina zauvijek promijenjena. Povratak sa sobom povlači i gorko-slatka sjećanja na muškarca kojeg nikad nije zaboravila, ali i pomno skrivanu tajnu. Shauna napokon dobiva priliku koju je dugo čekala: suočiti se s vlastitom prošlošću.

Arijadna - Jennifer Saint

Vrijeme grčkih bogova i boginja prepuno je avantura, a ovaj roman dodatak je relativno novom žanru u kojem se na moderan način prepričavaju drevni mitovi. Književni prvijenac Jennifer Saint bogat je i vrstan tekst koji iznova zamišlja već stoljećima poznate mitove o Arijadni, Tezeju, Fedri, Minotauru i Dionizu.

Udijelivši glas protagonisticama tih klasičnih priča, čiji su glasovi stoljećima bili utišani i zanemareni, Saint progovara o ženskoj snazi i unutarnjem bogatstvu, posebice onda kada su suočene sa srdžbom i razdražljivošću muških božanskih i herojskih figura.

Tajnovita uvala u Hrvatskoj - Julie Caplin

Za one koji priznaju jedino avanturizam Jadrana podsjetnik na prošlogodišnji ljetni hit koji se isplati pročitati. Maddie Wilcox realistična je, praktična i razumna žena kojoj se pruži prilika za ljetni posao na luksuznoj jahti i jednostavno ga ne može odbiti.

Doduše, očekuje ju posluživanje otmjenih gostiju… ali obilaženje jadranskih otoka to će nadoknaditi - osobito jer je jedan od gostiju i Nick, brat njezine najbolje prijateljice Nine. Iskre frcaju na sve strane kada se Nick i Maddie upoznaju, ali ona naprosto ne može vjerovati da je ta samoživa budala Ninin rod. Slatko, duhovito, apsolutno romantično štivo.

Tko je Maud Dixon? - Alexandra Andrews

Je li krađa identiteta avantura? Ovisi o tome tko je ukrao i kome je ukraden - ne vjerujemo da bi se obje strane složile u procjeni kvalitete zabave i nestašluka. Roman inspiriran tajnovitošću književne pojave Elene Ferrante dijelom je psihološki triler na tragu Patricije Highsmith, dijelom priča o ostvarivanju ambicija bez obzira na sve prepreke.

Florence Darrow želi postati spisateljica, no bez uspjeha. Nakon što dobije otkaz u jednoj izdavačkoj kući, objeručke prihvaća priliku da postane osobnom pomoćnicom slavne Maud Dixon, autorice bestselera čiji stvarni identitet javnosti nije poznat. 

Ubrzo su njih dvije u Maroku, traže nadahnuće za dugo iščekivani drugi roman. Šetnje uz obalu, čudesni zalasci sunca i dugotrajni večernji razgovori uz viski… ne može bolje, zar ne? Sve dok se Florence ne probudi u bolnici, jedva preživjevši automobilsku nesreću.

Kako se to dogodilo - i gdje je Maud Dixon koja je s njom bila u automobilu? Florence ima dojam da je izigrana, ali… ako Maud više nema, možda Florence naposljetku ipak može ostaviti trag kao spisateljica…

Pročitajte više