10 jeftinih, a zdravih namirnica koje bi se trebale naći na vašem jelovniku

Foto: Pexels

KOMBINACIJA gubitka posla i poskupljenja određenih namirnica mnoge je natjerala da se zamisle glede toga što će staviti na stol.

Iako može biti izazovno iskombinirati ograničen budžet i zdravu prehranu, važno je usredotočiti se na održavanje uravnotežene prehrane bogate hranjivim tvarima, kaže Whitney English, dijetetičarka sa sjedištem u Los Angelesu.

"Pravilna prehrana bitna je za cjelokupno zdravlje, uključujući mentalno zdravlje", objašnjava ona.

Zato je Today zamolio dijetetičare Tobyja Amidora i Sandru Allonen te Whitney English da podijele koje jeftine prehrambene proizvode preporučuju, a koji jamče najveću hranjivu vrijednost za manje novca.

1. Grah

Bez obzira na to kupujete li ga u konzervi ili suhi, dijetetičari kažu da je grah izvrsna jeftina osnovna namirnica. Bogat je proteinima i mineralima, poput željeza i cinka. No, konzervirani grah prilično je slan, pa ga svakako dobro isperite prije jela, kaže Allonen. Sušeni grah čak je jeftiniji od konzerviranog i može se kupiti na veliko.

2. Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice, poput kvinoje, smeđe riže i pšenice, jeftine su, a napunit će smočnicu. Uz to ih je lako pripremiti i oblikovati obrok, kažu English i Allonen. Izdvajajući smeđu rižu, Amidor kaže da je bogata vlaknima i proteinima, kao i hranjivim sastojcima poput B-vitamina, magnezija, mangana, željeza, fosfora, kalija i cinka.

3. Zob

Stručnjaci se slažu da je zob odličan i pristupačan izvor proteina, minerala i vlakana koji će vas zasititi.

"Svoja jela od zobi uvijek kombiniram s bogatim izvorom vitamina C, poput jagoda, kako bih povećala apsorpciju željeza iz zobi", kaže English te objašnjava: "Dokazano je da vitamin C povećava apsorpciju željeza 3 do 6 puta. Ako nemam svježe bobice pri ruci, koristim zaleđene, koje su jednako bogate hranjivim tvarima."

4. Zaleđeno voće i povrće

Zaleđeno voće i povrće zadržavaju sva ista hranjiva svojstva kao i svježe jer su zaleđeni u vrhuncu zrelosti, kaže English. 

5. Jaja

Jaja su jeftin izvor proteina. U stvari, dijetetičari kažu da se jaja smatraju savršenim proteinima jer sadrže esencijalne aminokiseline i kolin, što je izvrsno za zdravlje mozga. Također, žumanjak sadrži hranjive sastojke poput vitamina A i D, omega-3 masne kiseline i antioksidans lutein, koji pomaže u očuvanju zdravih očiju i kože.

6. Krumpir

"S uključenom korom jedan srednji krumpir pruža 30% dnevno preporučene količine vitamina C, zajedno s ugljikohidratima, vlaknima, vitaminom B6 i kalijem", kaže Amidor.

7. Konzervirana rajčica

Bez obzira na to volite li ih zdrobljene, narezane na kockice ili cijele, konzervirane rajčice jeftini su nutritivni dodatak vašem popisu za kupnju. Amidor kaže da su prepune vitamina C, vlakana i izvrstan su izvor antioksidansa likopena, koji može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, karcinoma prostate i oštećenja vida.

8. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su bogati zdravim mastima, proteinima i mineralima, kaže English.

9. Piletina

"Piletina osigurava proteine, brojne B-vitamine i željezo. Ako želite smanjiti zasićene masnoće, skinite kožu prije jela", savjetuje Amidor.

10. Bilje i začini

Pomoću začina možete potpuno transformirati jelo, a začinsko bilje poput ružmarina i origana je i bogato antioksidansima.

Pročitajte više