11 razloga zbog kojih ste naduti: Kako si pomoći?

Foto: 123RF

SVAKODNEVNI život rijetko prolazi bez popratnih neugodnosti. Prištić koji izbije točno onda kada idete na razgovor za posao (a čini vam se da je veličine kratera iako ga i najlošiji korektor može lako prekriti), upala mišića nakon što se napokon natjerate na odlazak u teretanu ili, pak, nadutost zbog koje izgledate kao da ste u četvrtom mjesecu trudnoće? Ništa se ne brinite, sve nam je to poznato.

No na neke od tih problema i neugodnosti vrlo lako možete utjecati.

Jeste li se ikada zapitali zašto ste tako često naduti? Razlog se vjerojatno skriva u jednoj od ovih stvari.

Trebate dobiti menstruaciju

Nažalost, to je jedan od svih onih "genijalnih" simptoma PMS-a.

"Većina žena osjeća nadutost tjedan ili dva prije razdoblja uzrokovanog normalnim hormonalnim promjenama", objasnila je ginekologinja i spisateljica Sherry Ross. Osim nadutosti, javljaju se razdražljivost, depresija, žudnja za hranom i povećanje tjelesne težine.

U ovom slučaju nadutost možete ublažiti ako na trbuhu držite jastučić za grijanje koji će vam istovremeno pomoći i kod grčeva.

Večerali ste teško probavljivu hranu

Ne kaže se bez razloga da bi večera trebala biti lagana. Masnoće su jedan od glavnih krivaca za nadutost jer su teže probavljive od ugljikohidrata i proteina. 

Znate što vam je činiti ako se želite riješiti nadutosti. Zaboravite na one slasne burgere, kremasta jela i prženu hranu, barem u večernjim satima.

Koristite umjetne zaslađivače

Da, i oni su povezani s ovim frustrirajućim simptomom. Iako su umjetna sladila popularna jer sadrže manje kalorija nego šećer, upravo ona izazivaju nadutost, a u nekim slučajevima i proljev.

Možda da razmislite o njihovom izbacivanju iz prehrane? 

Namirnice bogate vlaknima

Ovo je jako poznato vegetarijancima. Naime, namirnice bogate vlaknima, poput brokule, graha, karfiola ili kupusa, nedvojbeno su superzdrave. No svi znamo što se dogodi nakon puno graha, zar ne?

Jedete previše soli

Osim što sol može uzrokovati povišen krvni tlak, ona je i jedan od glavnih krivaca za nadutost.

Ako ipak obožavate slaniju hranu (bez obzira na loše nuspojave), Barbie Boules, osnivačica Nyoutritiona, ističe da je važno piti dovoljno vode kako biste se riješili viška soli. Drugim riječima, potrebno je "isprati" suvišnu sol iz organizma.

Ne pijete dovoljno vode

Ne samo da voda sprječava dehidraciju već pomaže i da se stvari kreću kroz vaše tijelo eliminirajući plin i mogućnost zatvora. No ako se nikako ne možete natjerati da pijete dovoljno vode, dobra je alternativa i konzumiranje namirnica koje je sadrže u velikim količinama, poput krastavaca i celera.

Obožavate gazirana pića

Vaši omiljeni mjehurići u pićima su vam ustvari jedan od najvećih neprijatelja po pitanju nadutosti. Jednostavno je, pjenušavi napici sadrže prirodne plinove koji će vas nepotrebno napuhnuti. Žao nam je, ali ovo je još jedna stvar koju biste mogli početi izbjegavati.

Jedete previše ili prebrzo

Osim što biste trebali usporiti tempo dok jedete, probajte nakon obroka popiti šalicu zelenog čaja. 

"Zeleni čaj će smiriti vaš uznemireni trbuh, ali će djelovati i kao prirodni diuretik ispirući vodu i višak natrija", objašnjava Ross.

Previše kruha i peciva u vašoj prehrani

Škrobni ugljikohidrati, poput kruha, žitarica i tjestenine, poznati su po svojoj sklonosti da izazivaju nadimanje.

Kako biste to izbjegli, birajte cjelovite žitarice, mahunarke, povrće i voće, ali i ograničite konzumaciju škrobnih ugljikohidrata na maksimalno dvije porcije dnevno.

Možda ste se malo previše zabavljali tijekom Happy Houra

Da, pričamo o alkoholu. Naime, on izaziva dehidraciju i tako nastaje nadutost.

"Nakon previše alkohola, tijelo se pokušava izliječiti tako što zadržava vodu", objasnila je Boules.

Možete si pomoći tako što ćete nakon konzumacije alkohola piti toplu vodu s limunom.

Imate intoleranciju na određenu hranu

Laktoza, kukuruz, jaja i gluten samo su neke od namirnica koje često uzrokuju nadimanje kao rezultat intolerancije na određenu hranu. Ako su vaši problemi s nadutošću stalni ili (pre)česti, trebali biste se konzultirati s liječnikom.

Pročitajte više