3 važna razloga za sprint

Foto: Shutterstock

KADA čujete riječ "sprint" obično pomislite na trkačku disciplnu utrke na 100 metara i nije vam ni na kraj pameti kako bi takvu aktivnost trebali raditi barem jednom tjedno kako bi ostvarili mnoge pozitivne učinke na zdravlje, kondiciju, tjelesnu kompoziciju i vaš fitness općenito. Sprint dolazi u mnogim oblicima i ne odnosi se samo na trčanje maksimalnom brzinom, već isti princip možete primjeniti i kod drugih aktivnosti kao što su vožnja biciklom, plivanje, rolanje i sl. Možete napraviti trening sprinteva i na kućnom bicikl ergometru.

Istraživanja su pokazala kako tri treninga tjedno u kojem se naprave 4-6 sprinteva imaju isti učinak kao i pet cardio treninga niskog intenziteta (lagani jogging) u trajanju od 40-60 minuta. 
Trening od svega 4 sprinta u trajanju od 5-10 sekundi sa 50 sekundi aktivnog odmora (niski intenzitet), jednom tjedno, potiče brojne važne promjene. Takav trening ne oduzima puno vremena i ne zahtjeva zavidnu kondiciju već ga svi rekrativci mogu ubaciti u svoj tjedni trening program. Kako napredujete, benefiti sprinta su sve veći. 

3 razloga zašto sprintati:

1. Zdravlje

Sprintevi imaju snažan, pozitivan učinak na zdravlje organizma. Smanjuju rizik od pojave dijabetesa jer poboljšavaju inzulinsku osjetljivost i kontrolu glukoze. Zbog toga su izvrsna aktivnost koju bi dijabetičari trebali prakticirati.  Ukoliko imate povišen krvni tlak, sprinterski tip treninga je jedno od najboljih rješenja koje dugoročno smanjuje hipertenziju, a ujedno i poboljšava krvožilni sustav te smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Pokazalo se kako i osobe starije životne dobi imaju mnoge benefite od kratkih sprinteva. Dakako, intenzitet je puno manji ali mogu napraviti takav tip treninga na primjerice bicikl ergometru.


2. Gubitak masnih naslaga

Kada je cilj gubitak kilograma onda je zapravo cilj sagorjeti masno tkivo a očuvati mišiće što je više moguće. Sprintevi su u tom slučaju najbolja aktivnost koja uvjetno rečeno neće imati negativan učinak na mišićnu masu dok se potiče potrošnja masnih stanica. Trening u kojem se izmjenjuju intervali sprinta i odmora povećava oksidaciju masti i do 75% u vrijeme odmora po završetku aktivnosti. Povećana potrošnja uskladištenih masti traje čak i do 24 sata nakon treninga, do čega ne dolazi kod ostalih cardio treninga.

3. Izgradnja mišića

Osim što "čuvaju" mišić dok se sagorjeva masno tkivo, sprintevi pogoduju mišićnom rastu. Potiču najvažniji proces za izgradnju mišića- sintezu proteina. Ako želite jake i mišićave noge, uz trening s utezima radite i trkačke sprinteve. Mnoge žene koje žele postići bolji mišićni "tonus", a ne vole vježbe s utezima, mogu isprobati intervale sprinteva koji će učvrstiti i zategnuti donji dio tijela.

 

Pročitajte više