5 najboljih vježbi za noge koje vjerojatno ne radiš

Foto: Screenshot YouTube

TRENING nogu više je od čučnjeva i mrtvih dizanja. Ovih pet odličnih, ali manje popularnih vježbi potaknut će rast mišića donjeg dijela tijela!

Često nam izvođenje istih vježbi dosadi, a tijelo se navikne pa je dobro svako toliko promijeniti rutinu. Snažne noge bitne su za pravilan položaj leđa i vrata, te pravilno vježbanje. Zdravlje nogu je vrlo bitno i često se zanemaruje, pa počni već danas raditi na mišićima.

1. Zercher Squat

Ova vježba za snagu jedna je od najboljih za tvoje noge. Dodaj ju u svoj redovni trening jer ćeš tako aktivirati mišiće gornjeg dijela leđa i prsa, a položaj utega će ti pomoći da pravilno napraviš čučanj. U početku će ti biti neudobno, no kad se privikneš na drugačiji način držanja utega, ova vježba postat će ti jedna od najdražih.

2. Bulgarian Split Squat

Čučanj na jednoj nozi vrlo je nestabilan, pa ćeš bez previše razmišljanja u vježbu uključiti više mišića održavajući ravninu. Obrati pozornost na pravilan položaj prednjeg stopala kako ne bi došlo do ozlijede ili boli u koljenu.

3. Donkey Calf Raise

Bez obzira na to odabereš li fitness partnera, spravu ili pojas kao teret, ovom ćeš vježbom dobro aktivirati listove. Ne pretjeruj s težinom, radije napravi trening jednom, pa drugom nogom.

4. Glute-Ham Raise

Ova vježba pokreće listove i bedra, a ujedno te i priprema za bolju izvedbu čučnjeva i mrtvih dizanja.

5. Good Morning

Ova "jutarnja" vježba može se izvesti na bezbroj načina, no najbitnije je napraviti dobar pokret bokovima. Za lakše učenje, pri pomicanju bokova unatrag probaj dotaknuti zid ili neku površinu koja se nalazi iza tebe. Najbitnije je zadržati dobar položaj nogu, te koljena postaviti iznad ili iza gležnjeva. Kad osjetiš zatezanje i laganu bol u zadnjoj loži, znači da vježbu radiš ispravno!

Pročitajte više