5 nevjerojatnih učinaka najobičnijeg planka

Foto: 123rf

NAČULI ste, pročitali ste i osjetili ste - plank stvarno ima dobar učinak na vaše tijelo, izgradnju mišića, a napose snagu koju vam daje ta vježba statike - no jeste li ikada razmišljali na koliko sve grupa mišića djeluje plank, odnosno, na što sve djeluje u našem organizmu uopće. 

Pet je osnovnih učinaka koje će uobičajeni plank ostaviti na vašem tijelu, a sve ostale varijacije povećavat će taj učinak sa svakom ciljanom varijacijom ove vježbe. 

Plank jest vježba za jačanje statike, ali u svojim modificiranim verzijama postaje definitivno i vježba snage te vježba za rast mišića, ovisno o varijaciji i dijelu tijela na kojeg ciljano utječe. 

Učinci su sljedeći:  

1. Jačanje trbušne jezgre - iznutra prema van tako da vam se prov učvršćuju mišići koji "drže" središnji dio tijela, a potom i mišiće koji kako rastu postaju sve vidljiviji  

2. Uklanja bol u leđima - jer učvršćuje jezgru tako da čvrsto tijelo ne doživljava bolove kao što je to slučaj s osoba čija je jezgra relativno slaba te se često šokira prilikom većih fizičkih napora. Uostalom,  čvršća jezgra znači i čvršća, jača leđa.   

3. Povećava se fleksibilnost tijela - s pojačanom snagom mišića i većoj izdržljivosti tijela plank će povećati fleksibilnost mišića leđa, ramena, nogu i ruku jer će se s vremenom početi istezati i postajati sve fleksibilniji   

 4. Poboljšat će vam raspoloženje - svaka vježba doduše utječe na bolje raspoloženje, pa ni plank nije iznimka. Posebno kod ljudi koji nisu pretjerano skloni intenzivnim vježbama zbog čega je plank toliko i postao omiljen. Osim toga, ljudima koji jako puno sjede plank će pomoći opustiti zgrčene mišiće, izbaciti napetost.   

5. Najvažniji od svih - plank će pojačati vaš balans i ojačati posturu - što znači da ćete se s vremenom početi držati uspravnije.  

 

 

 Sve su to dakle učinci klasičnog, statičnog planka, a za više učinaka, odnosno za bolji utjecaj na još veće grupacije mišića, možete izvoditi i ovih 10 super varijacija koje možete pogledati u videu:  

1. Plank šetnja  

2. Superman plank  

3. Gore-dolje plank  

4. Plank Jack  

5. Koljeno gore-dolje  

6. Plank koljenom u stranu  

7. Plank sa strane (zvijezda)  

8. Plank nožnim prstima  

9. Plank sa strane s okretom  

10. Plank u čučanj

 

 

Pročitajte više