6 razloga zašto je ghee (maslac) tako dobar za vaše zdravlje

Foto: 123rf

LJUBITELJI maslaca moraju znati da postoji puno bolja i za zdravlje korisnija alternativa koju možete vrlo lako dobiti od običnog, kupovnog maslaca. Čarobna je riječ - ghee - pročišćeni maslac koji se već stoljećima koristima u ayurvedskom pristupu zdravlju, a evo kako ga napraviti i zbog čega biste ga morali početi koristiti. 

Ghee, odnosno pročišćeni maslac, dobiva se prokuhavanjem običnog maslaca - na niskoj temperaturi. Poanta je da se termičkom obradom iz maslaca ukloni voda i krute mliječne tvari koje prilikom kuhanja žlicom fizički odstranite s površine. Takav maslac, odnosno ghee - možete slobodno čuvati na sobnoj temperaturi i on se neće pokvariti. Naravno, ako ćete ga koristiti, a ne čuvati na polici za neke posebne prilike. Jer ghee zaista možete koristiti svakodnevno - nevažno hoćete li ga mazati na kruh ili u njemu pržiti hranu. Ghee jako dobro podnosi visoke temperature, neće vam zagorjeti niti će vam u procesu kuhanja neprimjetno načiniti štetu kao što to čini običan maslaca i biljna ulja koja na visokim temperaturama otpuštaju poprilično količinu štetnih slobodnih radikala. 

A osim što je zdrav za kuhanje na visokim temperatura te osim što će vašim jelima dati fini okus, iako sam ghee nakon pročišćavanja postaje prilično bezokusan - sve je to tek neznatan razlog zašto biste ga trebali koristiti često. 

Jer ghee nije samo zdrav - ghee je lijek. Lijek za poduži popis zdravstvenih tegoba. 

1. Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Pun je linoleinske kiseline koja učinkovito štiti organizam od kancerogenih tvari, plaka arterija i dijabetesa zbog čega ga nazivaju i lijekom protiv kardio-vaskularnih tegoba. 

2. Pomaže pri mršavljenju 

Ghee u sebi sadrži puno nezasićenih masnih kiselina te je savršen izvor zdravih masti - tako potrebnih u procesu mršavljenja. 

3. Poboljšava probavu 

Kako obiluje maslačnom (butanskom) kiselinom znači da je vrlo dobar za čišćenje crijeva, odražavanje zdrave crijevne flore pa samim time omogućuje bolju i zdraviju probavu. 

4. Snižava razinu lošeg kolesterola 

S obzirom na već spomenut visok udio nezasićenih masti ghee ima ulogu pročišćivača krvi te samim time snizuje razinu lošeg kolesterola. 

5. Manje je poznato - ali ghee tako divno pomlađuje kožu 

Mogli bismo ga nazvati i savršenim prirodnim borcem protiv dehidracije kože - od redovne konzumacije primijetit ćete kako vaša koža postaje mekša, elastičnija, sjajnija, a vi djelujete sve mlađe i mlađe. 

6. Idealan je i za vanjsku primjenu 

Njime možete ubrzati proces zacjeljenja rana, opeklina, upalnih procesa na koži te žuljeva. 

Kako ga napraviti. 

Običan maslac stavite u posudu na laganu vatru dok se cijeli na otopi. Potom možete pojačati vatru da maslac zakuha, a onda opet smanjiti i pustiti ga da lagano kuha minimalno 40-50 minuta. Ne trebate ga miješati, samo s vremena na vrijeme žlicom pokupiti krut mliječnu tvar koja će se prilikom kuhanja pojavljivati na površini. 

Ghee je praktički gotov kada maslac postane prozirna tekućina, a na dnu ugledate malo karamelizirane smeđe mliječne masti. Tada ugasite vatru, ostavite ghee da se malo prohladi, a potom ga procijedite gazom i ulijete u običnu staklenku. 

Kada se ohladi trebao bi postati krut, s lijepom žutom bojom. 

Staklenku potom zaklopite i koristite u što većoj mjeri.  

Vaša će jela s njime biti savršeno zdrava i ukusna. 
 

Pročitajte više