Je li (pre)skupo zdravo se hraniti?

Foto: Shutterstock

DA je hrana općenito u Hrvatskoj preskupa to već i vrapci znaju, ali ne brinite - rješenje je nadohvat ruke! 

Svi moramo jesti svakodnevno (a idealno bi bilo i malo više od uobičajena 2,3 obroka u danu, koliko mnogi u konstantnoj jurnjavi između posla, obitelji i sveg ostalog, jedva stižu), a taj nemali trošak i tako ne možemo izbjeći, pa zašto onda ta hrana ne bi bila u funkciji očuvanja i unaprjeđenja zdravlja, a samim time i izgleda tijela?
 
Zdrava i fit prehrana zapravo ne počinje doma već u trgovini. Kada sam na natjecateljskoj dijeti, a počne me hvatati "kriza proždrljivosti" (da, događa se i najdiscipliniranijima), ali i inače, držim se pravila: 
 
Pravilo 1 / "Onog što nemam doma - ne mogu pojesti!"
 
Na žalost, otežavajuću okolnost pri kupovini zdrave, "fit" hrane predstavlja i činjenica da skoro 80 posto ponude nekog supermarketa čini prerađena, nezdrava hrana. Ok, slažem se da je većini ta prerađena i polugotova hrana privlačnija, ukusnija i "zaraznija", te kako mnogi POGREŠNO vjeruju, jeftinija i da štedi vrijeme kod pripremanja (nego zdrave "sirove" namirnice), ali uz daleko štetnije posljedice po zdravlje. 
 
Pravilo 2 / držite se uglavnom "rubnih dijelova" velikih trgovina
 
...jer su tamo najčešće smješteni svježe voće i povrće, zatim frižideri sa mesom, mliječnim proizvodima i sl.
 
Priznajem da, dok čekam u redu u prodavnici, promatram tko što ima u svojoj košarici i kako dotični kupac izgleda, te mogu reći da sam uočio prilično veliku korelaciju između izgleda tijela "vlasnika" košarice i njenog sastava.
 
Zato vam savjetujem da, ako baš morate, pokušate kupovati industrijski minimalno prerađenu hranu, a što više sirovih "čistih" namirnica koje ćete onda doma uz malo mašte i kulinarske kreativnosti pretvoriti u zdrave i ukusne obroke.
 
Zato je na primjer uvijek bolje kupovati:
 
- Običan krumpir koji možete ispeći u pećnici (čak i sa korom - ako vam se ne da guliti) umjesto pomfrita ili još gore, čipsa; također isprobajte odličan batat (slatkasti krumpir);
 
- Fit salame (ako već ne možete bez njih): pileća prsa, pureća prsa – jer sve imaju oko 16 g proteina na 100 g i minimum masti - umjesto hrenovki i ostalih "hard core" mesnih prerađevina;
 
- Čista pileća prsa umjesto pilećih nuggeta i sličnih "pilećih ekshibicija" sa krušnim mrvicama i sirom (koje još onda morate i ispržiti u ulju);
 
- Fit burgere umjesto polugotovih ili fast food hamburgera;
 
- Običan grah u konzervi (ili još bolje sirovi pa ga sami skuhate) umjesto nekakvih polugotovih jela sa tim;
 
- Obične kokice (možete ih ispeći u loncu) umjesto onih iz vrećice i mikrovalne (a koje inače spadaju u jedne od najnezdravijih namirnica zbog vrećica u kojima se pripremaju - premazanih perfluorooktanoičnom kiselinom koja može izazvati rak - i ukusnog lažnog maslaca, koji se povezuje sa bolestima bronhija i pluća);
 
- Posni sir, koji možete pripremiti na milijun načina: od slatkog (s bananama, whey proteinom, grožđicama, šumskim voćem i zobenima), zatim slanog namaza (s lukom, češnjakom, peršinom i mljevenom ljutom paprikom), do hladnog umaka za tortilje (s malo jogurta i zelenom paprikom), a sve to umjesto masnih i visokokaloričnih sirnih namaza, voćnih jogurta i raznih umaka prepunih aditiva.
 
- Svježe voće i povrće umjesto konzerviranog (npr. džem i pekmez  su uvijek skuplji, a siromašniji voćem te bogati šećerima i konzervansima);
 
- Svako jutro napraviti "zelene smoothie" od voća i povrća umjesto sličnih takvih "gustih sokova" iz trgovine, dok industrijske "prirodne sokove" uopće neću ni komentirati!
 
Često me pitaju: Jedeš li ti ikad "junk food" i koliko tjedno potrošiš na zdravu prehranu?  
 
Odgovor: Naravno da nekad pojedem i to (pa ljudi smo), ali ipak dosta rijetko... i eto nas do pravila 3.
 
Pravilo 3 / sve dok vam je nezdrava hrana samo izuzetak, a ne pravilo - na dobrom ste putu
 
A na zdravu hranu trošim između 250 - 350 kn tjedno, ali mi u tome pomažu i razni diskonti jeftinije hrane, kao i brojne tržnice koji dodatno pojeftinjuju kupovinu ovih zdravih, neprerađenih namirnica. 
 
Slažem se da je sve vrlo individualno, pa tako i koliko tko može izdvojiti za hranu, ali npr. s obzirom na definitivno prenapuhane cijene pića po noćnim klubovima i općenito troškove izlazaka po našoj metropoli, pa tako mnogi taj moj tjedni iznos za hranu potroše za jednu subotu večer... 
 
Tako se zdrava hrana samo "na prvu loptu" može učiniti skupljom, ali je činjenica da kod prerađene hrane najviše plaćamo za: skupu ambalažu i reklamu (do sada još nisam vidio reklamu s rasplesanim mladim, veselim i zgodnim ljudima koji nam npr. pokušavaju "prodati" jabuke ili svježi špinat), veliku količinu "praznih kalorija" (male nutritivne vrijednosti i vlakana - zbog čega usporavaju probavu), nezdravih masti i šećera, soli, umjetnih okusa, sumnjivih punila i konzervansa. Također prerađene namirnice imaju i umanjenu probavljivost odnosno iskoristivost unutar organizma (na što također utječe i velika količina šećera, masti kao i pogrešna priprema hrane). 
 
Ipak moramo biti svjesni da je hrana najmoćniji "lijek" koji svakodnevno unosimo u sebe, a da je nezdrava hrana uvijek na kraju najskuplja - jer ćemo je platiti vlastitim zdravljem!
 
Izvor: Building-body

Pročitajte više