Jednostavni Paleo recepti koji će obogatiti tvoju dijetu

Foto: Shutterstock

BEZ obzira na to jesi li na Paleo dijeti ili samo želiš probati nešto zdravo, j ove ukusne i jednostavne obroke koji će tijelu pružiti puno nutrijenata i energije.
 
Što je Paleo dijeta?
 
Paleo dijeta temelji se na hrani koju su jeli naši preci u doba paleolitika: voću, povrću, mesu, ribi i orašastim plodovima. Bitno je jesti svježe, organske, neprerađene namirnice koje su bogate prijeko nam potrebnim nutrijentima.
 
Recepti
 
DORUČAK: Omlet s avokadom i slaninom
 
 
Sastojci:
 
- 4 tanke kriške slanine
- 1 avokado
- 2 žlice nasjeckanog crvenog luka
- 1 žlica nasjeckanog svježeg korijandera
- 4 jaja
 
Upute:
 
Na tavi ispeci slaninu dok ne postane hrskava. Dok se slanina peče, očisti avokado (prereži ga na pola, odstrani košticu i žlicom izvadi sav zeleni mesnati dio) i zgnječi ga u zdjeli. 
 
Avokadu dodaj korijander i luk, te nasjeckanu gotovu slaninu. Sve dobro izmiješaj. 
 
Napravi omlet od 4 jaja, te mu na kraju dodaj pripravljenu mješavinu od avokada.
 
Ovo jelo ima 370 kalorija, 30 g masti, 17 g proteina, 9 g ugljikohidrata i 3 g vlakana.
 
RUČAK: Ceviche za 8
 
 
Sastojci:
 
- 900 grama ribljih fileta narezanih na kockice (možeš koristiti i neku drugu ribu ili račiće)
- 10 limeta
- 8 režanja češnjaka
- 2 žlica nasjeckanog svježeg korijandera
- 1 jalapeno papričica
- 1 mali crveni luk, tanko narezan
- sol i crni papar
- 16 listova zelene salate
- 2 avokada, nasjeckana
- 2 rajčice, nasjeckane
 
Upute: 
 
Ribu stavi u posudu koju možeš dobro zatvoriti.
 
Limete iscijedi i dodaj u procesor hrane. Dodaj češnjak, korijander i očišćenu jalapeno papričicu. Sve dobro izmiješaj, a zatim prelij preko ribe. Na ribu dodaj narezani luk, te dobro zatvori posudu i ostavi je u hladnjaku preko noći (promiješaj jednom ili dvaput u međuvremenu).
 
Sljedeći dan iscijedi većinu soka limete, dodaj sol i papar po ukusu i uživaj u jelu. 
 
Ovo jelo ima 221 kaloriju, 9 g masti, 23 g proteina, 17g ugljikohidrata i 3 g vlakana.
 
VEČERA: Hrskava piletina
 
 
Sastojci:
 
- 4 pileća batka i zabatka
- pola šalice bademovog brašna
- 1 žlica curry-a
- 1 žlica cayenne papra
- 1 žlica suhog senfa
- 4 žlice maslinovog ulja
 
Upute:
 
Pećnicu zagrij na 175 stupnjeva. 
 
Na tanjuru izmiješaj začine i bademovo brašno.
 
Piletinu premaži maslinovim uljem, prekrij bademovim brašnom te posloži na protvan. Peci oko sat vremena, dok piletina ne postane hrskava. 
 
Ovo jelo ima 405 kalorija, 30 g masti, 30 g proteina i 4 g ugljikohidrata.
 

 

Pročitajte više