Kako očuvati formu na odmoru?

Foto: Shutterstock



LJETO je obično period u kojem više putujete te se želite odmoriti i pobjeći od svakidašnje rutine i obaveza. Ako redovito vježbate i vodite aktivan, sportski život zasigurno se želite odmoriti malo i od toga, što je sasvim uredu- ne morate svih 365 dana u godini provesti vježbajući i pazeći na strogu prehranu, ali ipak svoju formu za koju ste se dugo mučili možete upropastiti ako u potpunosti zapostavite zdrave navike.

Kada ste na putovanju ili ste odlučili uzeti odmor od svega, pa tako i od vježbanja, treba se fokusirati na održavanje forme; održavanje mišićne mase i nižeg postotka masnog tkiva. Ne morate se u potpunosti držati vašeg uobičajenog strogog režima, već je dovoljno obratiti pozornost na neke smjernice kojih se morate držati želite li očuvati vašu formu za vrijeme putovanja i odmora, a istovremeno se opustiti i uživati.

Jedite proteine u svakom obroku

Nemojte se previše opterećivati time kada i koliko ćete jesti, ali neka baza svakog obroka bude proteinska namirnica. Tako ćete sigurno organizmu osigurati dovoljno proteina koji će očuvati mišiće, ali isto tako prehrana bogata proteinima stvara veći osjećaj sitosti pa nećete pretjerivati s ostalom hranom.

Birajte zdraviju hranu


Na putovanjima, odmorima pretežno se jede u restoranima, hotelima ili ostalim ugostiteljskim objektima brze hrane, a to ne znači da ne možete jesti i birati hranu boljeg nutritivnog sastava. Opet, izaberite glavno jelo prema kvaliteti proteinske namirnice, uz to odaberite povrće kao prilog i eventualno neku manju bilo kakvog ugljikohidratnog priloga u kojem ćete uživati. Pored proteina i povrća nećete pojesti puno ugljikohidrata. Svaki dan odaberite jedan obrok u kojem ćete pojesti bilo što, a u ostalima pažljivije birajte namirnice.

Nemojte piti nepotrebne kalorije


Iako ste se odlučili malo opustiti, ne možete to učiniti sa svime. Ako jedete malo više i hranu koja sadrži više kalorija, pripazite da s druge strane ne unosite nepotrebne kalorije kroz razne sokove, gazirana pića i ostala kalorična pića.

Prilagodite se unosu alkohola

Velika većina vas će sigurno popiti pokoje alkoholno piće, ili možda malo više od toga. Budući da naše tijelo prestane sagorijevati ostale nutrijente kada unosimo alkohol, trebate prilagoditi unos kalorija toga dana kada namjeravate piti. Smanjite unos masti i ugljikohidrata; jedite puno povrća uz proteine, te unosite puno vode.

Trening

Ako imate vremena, prilike i volje možete i vježbati, a dovoljno je vježbati vrlo malo kako bi održavali postignute rezultate. Svakih 3-4 dana napravite vježbe s vlastitom kilažom i/ili radite neke ostale cardio aktivnosti: plivajte, trčite, vozite bicikl.



 

Pročitajte više