Na dijeti treba jesti voće i povrće, a ne piti

Foto: Shutterstock

OPĆE je poznato kako važan, ključni dio pravilne prehrane imaju voće i povrće. Voće i povrće bi trebali biti dio svačije prehrane u daleko većoj mjeri nego što to zapravo jest, a poglavito je važno voditi računa o njihovom unosu na dijeti. Mnoge popularne dijete promoviraju sokove i smoothie od raznog voća i povrća, međutim voće i povrće se pretežito treba jesti, a ne piti. Pojedinci takve dijete obično svedu na tek nekoliko smoothieja dnevno, a ostale namirnice ne jedu ili ih jedu vrlo malo.

Svakako je bolje piti sokove voća i povrća, nego ga uopće ne konzumirati, ali takav način konzumacije ima svojih nedostataka. Kada se voće i povrće pretvara u sokove i smoothieje gubi se važan dio nutrijenata i vlakana koji se nalaze u kori i pulpi. Vlakna je posebice važno unositi kroz voće i povrće na dijetama koje prakticiraju mali ili gotovo nikakav unos ugljikohidrata, a to će se postići konzumacijom cijele voćke i povrća.

S druge strane, istraživanja su pokazala kako postoji velika razlika u dijetama u kojima se voće i povrće pretežito unosi u tekućem obliku i onima u kojima se uglavnom jede. Naime, osobe koje na dijeti jedu cjelovito voće i povrće puno duže održavaju osjećaj sitosti, te lakše kontroliraju ukupni unos kalorija. Zbog nedostatka žvakanja i manjka vlakana kada se piju sokovi i smoothieji, ne dobiva se osjećaj sitosti kao kada se to isto povrće i voće cijelo jede. Dakle, posebice na dijetama vodite računa da pretežito konzumirate cijelo voće i povrće u svojim obrocima.

 

Pročitajte više