Paziš na liniju? Napravi zdrave ljetne grickalice od povrća!

Foto: Shutterstock

ČIPS od krumpira jedna je od najčešćih grickalica koje ćemo vidjeti ljeti. Taj hrskavi čips praktičan je jer ide uz sve, a možeš ga ponijeti na zabavu, bazen, plažu ili piknik. No, često zaboravljamo da je vrlo nezdrav!
 
Umjesto kupljenog čipsa, u vlastitoj kuhinji napravi zdraviju i ukusniju povrtnu varijantu! 
 
Čips od mrkve i curry-a
 
Sastojci: 
 
1 velika oguljena mrkva
1 žlica maslinovog ulja
pola žlice curry praha
sol i papar po ukusu

Upute:
 
1. Zagrij pećnicu na 250 stupnjeva. Na papir za pečenje stavi maslinovo ulje.
2. Mrkvu uhvati za tanji dio i nareži ju (ili izribaj) tako da dobiješ tanke duge ploškice (poput papira). 
3. U veliku zdjelu stavi narezanu mrkvu pa dodaj maslinovo ulje, curry, sol i papar. Začinjenu mrkvu stavi na papir za pečenje i peci dok ne počne dobivati smeđu boju. 
4. Izvadi mrkvu skupa s papirom za pečenje i pusti da se hladi par minuta dok čips ne postane hrskav. 
 
 
Čips od špinata
 
Sastojci:
 
2 šalice mladog špinata
1 žlica maslinovog ulja
sol i papar po ukusu
 
Upute:
 
1. Zagrij pećnicu na 225 stupnjeva.
2. U zdjeli pomiješaj špinat, maslinovo ulje te sol i papar.
3. Na papir za pečenje posloži špinat i peci ga oko 12 minuta. Nakon toga ugasi pećnicu, ali špinat pusti još 5 minuta unutra.
4. Na kraju izvadi špinat te ga pusti da se ohladi kako bi postao hrskav.

Čips od tikvica
 
Sastojci:
 
1 tanko narezana tikvica
sol i papar po ukusu
paprika u prahu
 
Upute:
 
1. Zagrij pećnicu na 230 stupnjeva.
2. Tanko narezane kolutiće tikvice začini i posloži na papir za pečenje.
3. Tikvice peci oko sat i pol, no nakon sat vremena svakih deset minuta otvori pećnicu i provjeri stanje kako ne bi zagorjele.
4. Tikvice jedi odmah nakon pečenja dok su još jako hrskave. Kad se ohlade postaju mekane.
 

Pročitajte više