TRX: Idealan fitness rekvizit

Foto: Shutterstock

TRX JE popularan fitness rekvizit s kojim se može napraviti cijeli trening. Riječ je o visećim trakama koje su počeli koristiti američki marinci, koji su tražili efektivan način treninga koji se može napraviti u malom prostoru. Traka je fiksirana na neko povišenje (npr. za strop, drvo, švedske ljestve...) te ima dvije pomične drške namjenjene za ruke ali i stopala. Na TRX-u se mogu napraviti vježbe koje će aktivirati zaista cijelo tijelo. Osim snage i izdržljivosti, vježbe na trakama povećavaju stabilnost, koordinaciju i fleksibilnost, a posebnost takvog treninga je što su kod svake vježbe aktivirani mišići core-a. TRX je jedan od najfunkcionalnijih rekvizita za trening, osim što se može ukomponirati u sve ostale rutine, može se zasebno odraditi trening isključivo na traci, te je vrlo praktičan i za one koji puno putuju.

TRX nadmašuje sve ostale rekvizite kada je u pitanju jačanje core-a, a promjena vježbanja iz stabilnog (pod) u nestabilno okruženje imat će snažan učinak na sagorijevanje i potrošnju kalorija. Opterećenje se određuje nagibom: što je veći nagib prilikom vježbe, to je veći  intenzitet. Važno je naglasiti kako bi trake trebale biti stalno napete tijekom cijelog pokreta kod većine vježbi.

Konstantnim održavanjem stabilnosti i tenzije u trakama, TRX će osnovne vježbe poput sklekova, povlačenja, sklopki i sl. dovesti na potpuno novu razinu. Ovo je možda najjeftiniji i najpraktičniji rekvizit s kojim možete vježbati kod kuće, i to prilično intenzivno i učinkovito. Prilagodite trening i vježbe sebi: složite 3-6 vježbi u krug i napravite 2-4 kruga, sa kratkim pauzama između.

 

Pročitajte više