Važnost istezanja

Foto: Shutterstock, Korina Muhek

ISTEZANJE je jedna od tehnika koja se razvila iz joge, a zasniva se na zadržavanju određenog položaja. 

Osim što se koristi za duševnu i tjelesnu relaksaciju:
 
- smanjuje napetost mišića
- poboljšava regenerativne procese (mliječna kiselina) nakon treninga -smanjuje mišićne upale
- pomaže povećanju gipkosti vezivnog tkiva - stimulira se produkcija tekućine koja podmazuje vezivno tkivo (sinovijalna tekućina)
- smanjuje rizik od ozljeda mišića i zglobova
- smanjuje umor nakon treninga
- unaprjeđuje tjelesnu pripremljenost
- unaprjeđuje samosvjesnost i kontrolu tijela
- smanjuje se mišićna napetost
- poboljšava krvotok te druge regenerativne procese
- smanjuje se i bolnost menstruacija kod žena (dismenoreja).
 
Istezanje je po svemu jedna od najvažnijih stavki, bilo to u profesionalnom, rekreativnom sportu, ili pak u vježbanju koje podrazumijeva medicinske i korektivne vježbe. 
 
Istezanje i građa tijela
 
Ono što je bitno znati, a vezano je za izvođenje vježbi istezanja te isto tako i svih ostalih vježbi, jest građa tijela. Svaka je osoba drugačije građe tijela i to uvelike utječe na to kako i koliko će netko moći izvesti vježbu, ili u kojem položaju će osjetiti više ili manje istezanja. To znači da su nam "poluge" drugačije i odnosi na visinu tijela, odnosno na dužinu naših koštanih dijelova, dužinu mišića, tetiva, hvatišta, položaj zglobova... 
 
Mnoge vježbe istezanja koriste se i za ispravljanje deformacija koštanog sustava koji je svima poznat, a to je kralježnica. Kralježnica broji tri osnovne deformacije, a to su: kifoza, lordoza, skolioza i četvrtu koja se naziva "flat back" sindrom ( potpuno ravna kralježnica).
 
U nastavku teksta pogledajte slikovni prikaz deformacija kralježnice.
 
 
1. Zdrava kralježnica
2. Lordoza,
3. Kifoza,
4. Skolioza
 
 
U ovim slučajevima vježbe istezanja koristimo u kombinaciji s vježbama jačanja i ravnanja kralježnice. Ovisno o deformaciji.
 
Napomena
 
Kao i za sve vježbe koje radimo, tako je i za vježbe istezanja vrlo bitno da se izvode pravilno. Svaki položaj koji zadržavate prilikom istezanja, pokušajte odraditi do svog maksimuma, ali u položaju u kojem se osjećate ugodno. Izbjegavajte velike trzajeve, jer trzaj može uzrokovati ozljedu. Prilikom svakog istezanja, tijelo pokušajte što više opustiti, izostavite napetost mišića i ono što je najbitnije, nikako nemojte izostaviti disanje prilikom istezanja.
 
Izvor: Building-body

Pročitajte više