Zašto izbjegavati Smith mašinu?

Foto: Shutterstock

GOTOVO svaka teretana u svom inventaru sadrži Smith mašinu. Smith mašina se sastoji od šipke koja je fiksirana na dvije vodilice koje dopuštaju kretanje isključivo u okomitom smjeru. Na njoj se mogu napraviti gotovo sve vježbe koje imitiraju osnovne vježbe sa šipkom, a često je koriste početnici jer misle da je sigurnija ili kako se prvo na njoj trebaju usavršiti pokreti za vježbe kao što su čučanj ili bench press. No, Smith mašina je, potpuno suprotno, zapravo jako loša zamjena i gotovo beskorisna sprava.

Kod skoro svake vježbe koja se izvodi na Smith mašini dolazi do neprirodnog pokreta za mišićno-skeletni sustav upravo iz razloga što mašina ograničava pokret u samo jednom pravcu. To može rezultirati ozljedom zglobova, ligamenata i tetiva. Primjerice, položaj kod čučnja na Smith-u je za koljena vrlo nezahvalan; kako god da se postave stopala opterećenje na koljeni zglob je preveliko koje nastaje uslijed limitiranog pokreta kukova. Osim ozljeda, neprirodni pokreti dovest će to disbalansa u muskulaturi; Smith mašina gotovo u potpunosti isključuje rad mišića stabilizatora te će njihova uloga prilikom vježbe izostati. Stabilizaciju prilikom podizanja opterećenja održavati će fiksirane vodilice, a Vi ćete na kraju ostati slabiji. Istraživanje (Schwanbeck et al.) je pokazalo kako vježbe sa slobodnim utezima imaju ogromnu prednost pred vježbama koje se izvode na Smith mašini. Čak 43 posto manja aktivacija mišića izmjerena je na mašini.

Nemojte nikada osnovne vježbe, poput čučnja, mrtvog dizanja, bench pressa, potiska i sl., zamijeniti istima na Smith mašini. Osim što riskirate ozljedu, te  vježbe nisu ni približno dobra zamjena. Što onda raditi na Smith mašini? Zapravo jako malo toga; eventualno vježbe za listove, dok će je bodybuilderi ipak znati iskoristiti mašinu za dodatno "upumpavanje". Početnici i rekreativci Smith spravu trebaju izbjegavati.
 

Pročitajte više