Ako krećete s dijetom, pazite da ne radite ove 3 glupe greške

Foto: 123rf

SVAKI je početak težak, ali su puno veće šanse da ćete na cilj doći kako planirate ako ste pravilno startati. 

To pravilo sigurno vrijedi za trkače na kratke staze, a može se komotno primijeniti i na dijeti. 

Zato što je dijeta proces te često jako veliki izazov ljudima naviknutima jesti puno fine i nezdrave hrane. Pa da bi s dijetom startali kako treba, nemojte si odmah u startu pokvariti šanse. 

1. Nemojte čekati sutra 

Ne postoji ništa gore nego se nabrijati na nešto, a onda odlučiti sve to prebaciti za neki drugi dan. Ako ste danas odlučni, onda ne postoji bolje vrijeme za početi od ovog trenutka. Ne sutra, ne sljedeći tjedan, mjesec ili godinu, već upravo sada! 

A još vam je gore ako ćete prvi dan dijete stalno prebacivati na sutra, kako bi danas još mogli uživati u posljednjem obilnom obroku. Tako ćete do početka dijete sigurno dobiti još koji kilogram. 

2. Nemojte se lišavati omiljene hrane 

Ni omiljene hrane niti cijele skupine određenih namirnica jer takvo lišavanje nije dio uravnotežene prehrane. Zato se danas više nikome ne preporučuje lišiti se, primjerice, ugljikohidrata, već se samo savjetuje da bijeli kruh i pekarske proizvode zamijene onim dobrima, od cjelovitih žitarica. Ali što kad je u pitanju junk food kojem jednostavno ne možete odoljeti? Ili što je sa sladoledom i slatkišima? 

Stručnjaci čak i za njih kažu da ih svakako ostavite na svom jelovniku, pogotovo ako ne možete zamisliti život bez njih, ali tad svakako smanjite njihove količine. Tako ćete najbolje savladati žudnju.

3. Nemojte već sada zacrtati "zadnji dan dijete" 

Zato što će vam tad posljednji dan dijete sigurno biti prvi dan vraćanja izgubljenih kilograma, a i lakše će vam biti zadati si više manjih ciljeva nego se odmah uplašiti velikih. 

Tako ćete uvijek imati cilj koji vam je blizu te lakše napredovati tako da vam "zadnji dan dijete" zapravo nikada niti ne dođe. Odnosno, tako ćete puno lakše dijetu pretvoriti u doživotno zdravu prehranu, a upravo je to cilj kojem biste trebali stremiti. 

 

Pročitajte više