Ako radite ovo dok trčite, sagorijevate dvostruko više kalorija

Foto: Unsplash

GUBITAK kilograma trebao bi biti jednostavan. Dovoljno je sagorjeti više kalorija nego što unosite, zar ne? To zvuči kao lagan zadatak, ali milijuni će posvjedočiti da je to zapravo često lakše zamisliti nego postići.

Vježbanje ipak ostaje ključni aspekt mršavljenja. Znanstvenici su istraživanjem objavljenim u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise otkrili da je samo sat aerobne tjelovježbe sve što je potrebno za ubrzano sagorijevanje kalorija. Drugim riječima, vježbanje sagorijeva više kalorija i uvjetuje da cijelo ljudsko tijelo učinkovitije sagorijeva energiju. Dakle, iako jedan sat trčanja možda neće odmah dovesti do savršenih trbušnih pločica, ipak čini razliku. 

A ako pritom želite sagorjeti dvostruko više kalorija, i to možete. Dodajte intervalni trening visokog intenziteta. 

"Ovaj pristup kardio treningu je kombinacija intenzivnih, kratkih naleta pokreta s dužim razdobljima odmora ili hlađenja", pojašnjava Eat This. 

Možda zvuči kontraproduktivno usporiti dok trčite, ali uključenje u intervalni trening aktivira i aerobni i anaerobni sustav unutar tijela, stvarajući manjak kisika koji potiče veći i produljeni trošak kalorija.

The Journal of Strength and Conditioning Research objavio je studiju u sklopu koje je istraživački tim mjerio i uspoređivao sagorjele kalorije tijekom 30-minutnog kardio treninga, dizanja utega i HIIT-a. Naravno, HIIT skupina je sagorjela 25 do 30 posto više od ostalih skupina. 

Druga studija objavljena u Journal of Applied Physiology zaključuje da intervalni trening povećava količinu sagorjele masti tijekom jednog sata vježbanja za čak 36 posto. Da ne spominjemo ukupno povećanje kardiovaskularne kondicije od 13 posto.

HIIT također minimizira vrijeme koje provodimo vježbajući. HIIT treninzi mogu završiti za samo 15 minuta, ali često se pritom sagorijeva više kalorija nego radeći druge tradicionalne kardio treninge. Jedna studija objavljena u časopisu The Journal of Applied Physiology čak izvještava da samo nekoliko intenzivnih sprinteva od 30 sekundi poboljšava ukupnu kondiciju jednako kao i cijeli sat trčanja.

Bonus savjet: Trčite prije doručka

Studija objavljena u The British Journal of Nutrition otkrila je da jutarnje trčanje na prazan želudac rezultira s gotovo 20 posto više sagorenih masti.

Pročitajte više