Blagdansko debljanje nije mit, a evo kako ćete brzo skinuti nakupljene kilograme

Foto: 123RF

Purica, odojak, francuska salata, kobasice, fritule, kuhano vino, vruća čokolada i božićni keksi ponuda je bez koje je nemoguće zamisliti blagdane. Mnogi ne mogu odoljeti pa se udebljaju te u siječnju primijete da ih odjeća steže. 

Iako je blagdansko debljanje stvarno, postoji razlog zbog kojeg nije zabrinjavajuće.

Prema podacima objavljenim u časopisu New England Journal of Medicine, tijekom praznika prosječna osoba udeblja se tek pola kilograma do kilogram, a povećanje težine je kod osoba koje vode računa o zdravlju uglavnom beznačajno.

Istraživanje je pokazalo da pretile osobe najčešće pate od debljanja tijekom praznika, ali obično višak kilograma skinu već u prva tri mjeseca nove godine.

Ako ste kojim slučajem u skupini osoba koje su sklone debljanju tijekom Božića i Nove godine, slijedite ova tri savjeta i riješite se nakupljenih kilograma već do proljeća.

Počnite dan ispravno 

Pripazite da ujutro u organizam unesete dovoljno proteina i vlakana kako kroz dan ne biste osjećali pretjeranu glad. Najbolji rezultat dat će 20 do 30 grama kvalitetnih proteina i barem šest grama vlakana u doručku koji sadrži 400 kalorija. 

Jedna od ideja je omlet od jaja s povrćem bogatim vlaknima, šalica grčkog jogurta sa smrznutim bobičastim voćem i malo granole ili proteinske palačinke s grčkim jogurtom i medom.

Spavajte

Ne, nije šala. Više sna znači i bolju kontrolu gladi, a i organizam se mora oporaviti od blagdanskih tuluma. Jedno istraživanje pokazalo je da su sudionici koji su više spavali idućeg dana u organizam unosili čak 170 kalorija manje. Savjet je spavati sedam do devet sati.

Brojite zalogaje

Ne postoji bolji način da se pridržavate plana prehrane nego brojeći obroke. Uzmite papir i olovku i zapisujte sve što jedete. Uvidjet ćete u čemu griješite, kada trebate izbaciti neke obroke, a kada ih dodati. 

Pročitajte više