Četiri najgore namirnice za imunološki sustav, prema dijetetičarki

Foto: Pexels

NAŠ imunološki sustav neprestano prati prijetnje zdravlju, poput virusa ili bakterija, i kreće u akciju kada se razbolimo. Iako nikakva posebna hrana ili dodatak ne može jamčiti da se nikada nećemo razboljeti, naša cjelokupna prehrana može igrati važnu ulogu u potpori radu imunološkog sustava.

Prehrana koja je bogata vlaknima i zdravim mastima te osigurava dovoljne količine ključnih hranjivih tvari, poput vitamina A, E, C, D, cinka i željeza, može optimalno podržati naš imunološki sustav. Međutim, prehrana kojoj nedostaju ti hranjivi sastojci i koja sadrži puno dodanih šećera i zasićenih masti, mogla bi oslabiti imunitet.

Dakle, kako bismo pružili svu potrebnu podršku svom imunološkom sustavu, dijetetičarka Deborah Murphy otkrila je koje namirnice trebamo izbjegavati.

Rafinirane žitarice

Budući da se većina naših imunoloških stanica nalazi unutar limfnog tkiva koje oblaže crijeva, važno je ograničiti rafinirane ugljikohidrate. "Oni općenito imaju više šećera i ne sadrže vlakna koja omogućuju crijevima da normalno funkcioniraju", rekla je Murphy za EatingWell.

Pržena hrana

Pržena hrana sadrži više krajnjih proizvoda napredne glikacije (AGE). Ti se spojevi prirodno pojavljuju tijekom kuhanja, osobito na visokim temperaturama poput prženja. Istraživanja, poput studije iz 2020., otkrila su da AGE mogu biti povezani s manje optimalnim crijevnim mikrobiomom, povećanom upalom i slabijom crijevnom barijerom što sve može negativno utjecati na imunološki sustav.

Crveno meso i mesne prerađevine

Iako crveno meso može biti dio zdrave prehrane, pretjerani unos crvenog mesa i mesnih prerađevina može biti loš za naš imunološki sustav. Kada se crveno meso probavi, crijevne bakterije stvaraju tvar zvanu trimetilamin (TMA) koju zatim jetra pretvara u trimetilamin N-oksid (TMAO).

"Malo TMAO-a nije razlog za brigu, ali više razine TMAO-a često su povezane s nezdravom zajednicom crijevnih bakterija, kroničnom upalom i oslabljenim imunološkim sustavom, što sugerira još jedna studija iz 2020. godine", istaknula je dijetetičarka.

Slana hrana

Velika studija iz 2023. otkrila je vezu između dodavanja soli u hranu i apneje u snu, stanja u kojem dolazi do prekida disanja tijekom spavanja. "Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, apneja u snu rezultira nedostatkom kvalitetnog sna, što je također povezano sa slabijim imunološkim sustavom", zaključila je Murphy.

Pročitajte više