Četiri namirnice koje loše utječu na zdravlje crijeva, prema dijetetičarima

Foto: Pexels

Kako se približava ljeto, mnogi od nas nastoje skinuti višak sala s trbuha i postići vitkiju figuru. Međutim, određene namirnice mogu sabotirati naše ciljeve, pridonoseći nadutosti, upalama i debljanju.

Dijetetičarke Krutika Nanavati i Abby Grimm otkrile su nekoliko namirnica za koje tvrde da uništavaju naša crijeva i sprječavaju mršavljenje.

1. Peciva

Prepuna rafiniranih ugljikohidrata, šećera i nezdravih masti, peciva mogu izazvati nadutost, upalu i debljanje oko središnjeg dijela tijela.

"Peciva ne podržavaju zdrave razine crijevnih bakterija i zapravo mogu uzrokovati prekomjerni rast loših bakterija, kao što su candida i citrobacter", kaže Grimm za SheFinds. Dodaje da ove namirnice za doručak negativno utječu na zdravlje crijeva i kontrolu tjelesne težine jer visok šećer može dovesti do viših razina inzulina u tijelu.

"Visoke razine inzulina mogu dovesti do nakupljanja masti u tkivima, čineći mršavljenje izuzetno teškim", pojasnila je.

2. Visoko prerađeno meso za doručak

Visoko prerađeno meso može utjecati na zdravlje crijeva i dovesti do nadutosti. Nadalje, njegov visok sadržaj zasićenih masti povezan je s povećanim taloženjem masnoće u trbuhu te debljanjem.

"Konzumacija previše prerađenog crvenog mesa može uzrokovati nepovoljne promjene u mikrobiomu, što znači više patogenih bakterija, a manje zdravih. Uzgajano visoko prerađeno meso dolazi od životinja koje su hranjene niskokvalitetnom hranom, a često su im ubrizgavani hormoni i drugi kemikalije. To može negativno utjecati na zdravlje crijeva", upozorava Grimm.

3. Zaslađeni jogurti

Zaslađeni jogurt, iako se često reklamira kao zdrava opcija, može sabotirati naše ciljeve mršavljenja. Prepuni dodanih šećera i umjetnih sastojaka, ovi komercijalno proizvedeni jogurti mogu poremetiti zdravlje naših crijeva te izazvati nadutost i debljanje oko struka.

"Mnogi jogurti iz trgovine imaju previše dodanog šećera, što premašuje preporučeni dnevni unos. Višak šećera potiče rast štetnih crijevnih bakterija, što dovodi do upala, nadutosti i problema s probavom. Određeni jogurti sadrže umjetne zaslađivače za koje studije pokazuju da bi potencijalno mogli poremetiti sastav crijevnog mikrobioma i doprinijeti debljanju", upozorava Nanavati.

4. Granola pločice

Mnoge granole kupljene u trgovini pune su dodanih šećera, nezdravih masnoća i kalorijski bogatih sastojaka poput orašastih plodova i suhog voća.

Nanavati navodi: "Često se reklamiraju kao zdrave grickalice, ali granola pločice mogu biti bogate kalorijama zbog dodanih šećera, ulja i prerađenih žitarica." Osim toga, često sadrže koncentrirane oblike šećera, poput sirupa i suhog voća.

"Mnoge pločice granole koriste rafinirane žitarice umjesto cjelovitih, stoga im nedostaju vlakna i potiču skokove šećera u krvi, što potencijalno dovodi do debljanja i povećane gladi", zaključila je Nanavati.

Pročitajte više