Čišćenje prirodnim laksativom: Sena

Foto: 123rf

CASSIA SENNA (Senna alexandrina i Cassia acutifolia) od davnina je poznata po svojim ljekovitim svojstvima.

U 9. stoljeća iz arapskih zemalja sena je dospjela u Europu gdje je postala popularan laksativ. 
 
Lišće i bobice sene tradicionalno su korišteni za čišćenje toksina iz tijela, a od nedavno se sena koristi i kao laksativ. 
 
U današnje vrijeme sena je postala važan dio mnogih farmaceutskih proizvoda te čajeva za mršavljenje, a navedeni se proizvodi mogu nabaviti i bez liječničkog recepta.



Djelotvornost sene

U nekim se kulturama sena koristi za uklanjanje crijevnih nametnika, gljivičnih infekcija, probavnih tegoba i hemeroida.

Na našim se prostorima sena danas uobičajeno koristi za otklanjanje zatvora i s njim povezanih tegoba poput hemeroida i analnih fisura.

Za otklanjanje intestinalnih grčeva sena se koristi u kombinaciji s ostalim ljekovitim biljkama poput đumbira i korijandera. 
 
Sena stimulira učestalije stezanje debelog crijeva što pospješuje protok tvari kroz isto, a navedeno je rezultat činjenice kako sena sadrži antrakinone.
 
Sena je izrazito povoljan i djelotvoran laksativ.

Na početak djelovanja sene potrebno je pričekati od oko osam, pa do čak dvanaest sati, međutim, kada počne njeno djelovanje vjerujemo kako se ne biste trebali ostati razočarani. 
 
Upozorenja!
 
S konzumacijom sene trebate biti vrlo oprezni.

Konzumacija sene ne bi trebala trajati dulje od tjedan dana.

Sena može uzrokovati pojavu mučnina te grčeva. 
 
Konzumaciju sene trebale bi izbjegavati trudnice i dojilje te osobe s akutnim i kroničnim intestinalnim bolestima.
 

Dugotrajna konzumacija sene može za posljedicu imati pojavu dehidracije, gubitak kalija, neravnotežu elektrolita, mišićne i srčane tegobe te trovanje jetre. 

Pročitajte više