Čudotvorna bobica mogla bi pomoći u smanjenju visokog kolesterola

Foto: Shutterstock

VISOKI kolesterol sve je učestaliji problem koji se javlja kada u krvi cirkulira veliki broj masnih molekula. Masnoća se tada postupno skuplja na unutarnjoj ovojnici arterija, ograničavajući protok krvi. Srećom, jedno istraživanje pokazalo je da konzumacija aronije može smanjiti razinu kolesterola već za nekoliko tjedana.

Aronija se sve češće koristi u proizvodnji sokova, konzervi, ekstrakata i dodataka prehrani. U tradicionalnoj medicini njome su se liječile prehlade, kašalj i groznica. Međutim, pokazalo se da bi čudesna bobica mogla imati puno veći učinak na ljudsko zdravlje nego što se mislilo.

"Bobice aronije imaju značajne količine polifenola i antocijana, što ih čini farmakološki korisnima. Farmakološki učinci aronije korišteni su za liječenje brojnih bolesti, poput kardiovaskularnih bolesti, hiperlipidemije, hiperkolesterolemije, hipertenzije i dijabetesa", navodi izvješće koje je objavio Science Direct.

Studija objavljena u Journal of Future Foods 2021. godine istražila je blagotvorne učinke aronije u biološkim sustavima životinja i ljudi.

Kada su pacijenti s abnormalnom razinom lipida uzimali sok od aronije obogaćen antocijaninom i niacinom, rezultati su bili obećavajući. Učinci su bili posebno izraženi kod bolesnika s hiperkolesterolemijom koji su liječeni dnevnim unosom soka od aronije tijekom šest tjedana.

Na kraju istraživanja uočeno je smanjenje razine ukupnog kolesterola, kolesterola lipoproteina niske gustoće i triglicerida u krvi te povišenje razine HDL ili dobrog kolesterola.

Pretpostavlja se da je uzrok tomu što je aronija izvor dijetalnih vlakana. Ona su važno oružje u borbi protiv visokog kolesterola jer se lijepe za masne molekule unutar probavnog trakta i uklanjaju ih iz tijela. Vrsta topivih vlakana koja su posebno korisna u snižavanju kolesterola je pektin, koji snižava razinu LDL-a ili lošeg kolesterola za 10 posto. Bobice aronije obiluju pektinom.

Iako aronija može biti učinkovita u snižavanju kolesterola, oko liječenja se uvijek morate posavjetovati sa svojim liječnikom.

Ako niste ljubitelj voća, ovdje provjerite koje vam povrće može pomoći sniziti kolesterol.

Pročitajte više