Dermatologinja otkriva zašto zimi pojačano izbijaju akne

Foto: Pexels

Borba s izbijanjem akni zimi može biti frustrirajuća. Dok akne obično nastaju zbog začepljenih pora uslijed povećane masnoće, znoja i mrtvih stanica kože kao rezultat viših temperatura, hladno vrijeme također može pridonijeti aknama. Ovo su neki od uzroka.

Suha koža

Hladan zrak vani i grijanje u zatvorenom prostoru mogu koži oduzeti vlagu, što dovodi do suhoće. "Kao rezultat, vaša koža može proizvesti više masnoće kao kompenzaciju, potencijalno začepljujući pore i izazivajući akne", objasnila je dermatologinja Rinky Kapoor za HealthShots.

Dehidracija

Niske razine vlažnosti tijekom zimskih mjeseci mogu dovesti do dehidracije. Nedovoljan unos vode može smanjiti vlažnost kože, čineći je osjetljivijom na akne, stoga je ključno kontrolirati dnevni unos vode.

Hormonalne promjene

Promjene u hormonima, uobičajene tijekom zime, mogu potaknuti prekomjernu proizvodnju masnoće i pridonijeti izbijanju akni.

Smanjena izloženost sunčevoj svjetlosti

Ograničena sunčeva svjetlost zimi može dovesti do manjka vitamina D, koji je povezan s manjim rizikom od akni. Kako bismo kontrolirali unos vitamina D, možemo razmisliti o uključivanju dodataka prehrani.

Kako se nositi s izbijanjem akni zimi?

1. Hidrirajte kožu

Važno je unositi dovoljno vode kako bi koža ostala hidrirana. Dodatno, možemo koristiti kreme ili gelove za održavanje vlažnosti kože.

2. Vlažite svoj prostor

Možemo koristiti ovlaživač zraka u zatvorenom prostoru kako bismo se borili protiv isušujućih učinaka sustava grijanja, što pomaže u održavanju optimalne hidratacije kože.

3. Zaštitite svoju kožu

Unatoč tome što je zima, trebamo nanositi kremu za sunčanje širokog spektra s najmanje SPF 30 kako bismo zaštitili kožu od štetnih UV-zraka.

4. Ograničite tuširanje vrućom vodom

Vruća voda može ukloniti prirodna ulja s kože, što dovodi do suhoće i pogoršanja akni. Stoga je važno da za pranje lica koristimo mlaku vodu.

5. Zaštitite se od vremenskih nepogoda

Lice možemo pokriti šalom ili maskom za lice kako bismo ga zaštitili od hladnog vjetra i niskih temperatura. To sprječava gubitak vlage kože i štiti je od čimbenika iz okoliša.

Pročitajte više