Hidrira li voda koju pijemo našu kožu? Evo odgovora dermatologinja

Foto: Pexels

Kad je riječ o postizanju zdrave i blistave kože, čini se da gotovo sve slavne osobe, modeli i influenceri uvijek imaju potpuno isti savjet: "Pijte više vode nego što mislite da biste trebali." Nema sumnje da je pijenje dovoljno vode ključno za održavanje optimalnog zdravlja, a svi znamo da, kada smo dehidrirani, sigurno ne izgledamo niti se osjećamo najbolje.

No, može li ispijanje veće količine vode zapravo samo od sebe promijeniti našu kožu? Dermatologinje su ponudile nekoliko odgovora i savjeta.

Hidracija

Voda je ključna za naš život. Pomaže tijelu u održavanju normalne temperature, štiti naša osjetljiva tkiva i važne organe.

"Hidracija je važna za cjelokupno zdravlje i normalno funkcioniranje tijela", rekla je dermatologinja Deanne Mraz za Vogue.

Naravno, cjelokupno zdravlje tijela uključuje i zdravlje našeg najvećeg organa - kože. "Koža je odraz onoga što se događa unutar tijela, pa kada je tijelo u ravnoteži, koža će to odražavati", objašnjava Mraz.

Znakovi dehidracije

Pored osjećaja žeđi, dehidracija može uzrokovati glavobolju. Osim toga, možemo osjećati umor, pa čak i neočekivanu depresiju. Slično tome, znakovi dehidrirane kože također su prilično očiti. Možemo vidjeti ljuštenje ili se osjećati kao da je koža zategnuta. Mogli bismo osjetiti svrbež ili jednostavno primijetiti da naše lice ne izgleda kako bismo željeli.

"Dehidrirana koža može izgledati kao da je bez sjaja, što rezultira pojavom vidljivijih bora i podočnjaka. Kada je koža dehidrirana, to može pogoršati pojavu uobičajenih znakova starenja", tvrdi dermatologinja Marisa Garshick.

Mit o blistavoj koži

"Glavni utjecaj koji hidracija ima na izgled kože jest poboljšana prokrvljenost i dopremanje hranjivih tvari i kisika do nje", navodi Mraz. Obje dermatologinje preporučuju fokus na sveukupno zdravlje, što, osim pijenja vode, uključuje dobru prehranu i kvalitetan san. Osim toga, savjetuju primjenu proizvoda za njegu kože koji pojačavaju vlagu i zadržavaju je.

Hidracija kože

"Općenito, najbolji način za hidraciju kože je redovita upotreba hidratantnih krema i proizvoda za njegu kože", savjetuje Garshick.

Piling je također ključan. "Uklanjanje mrtvih stanica kože važno je jer povećava apsorpciju proizvoda za njegu kože. Aktivni sastojci najbolje djeluju kada je koža redovito pilingirana", navodi Mraz.

Dakle, ako ne pijemo dovoljno vode, sigurno ćemo vidjeti posljedice na svom licu. Međutim, Garshick zaključuje da nema dovoljno dokaza koji bi sugerirali da će pijenje vode iznad određene razine nužno utjecati na zdravlje kože.

Pročitajte više