Dijetetičari: Ako želite brže smršaviti, izbjegavajte ovu hranu

Foto: Shutterstock

U potrazi za mršavljenjem, eliminacija određene prerađene hrane iz naše kuhinje može biti ključan korak. Nisu sve prerađene namirnice jednake, ali neke mogu značajno spriječiti napore u mršavljenju. Dijetetičari su izdvojili nekoliko primjera.

1. Prerađeno meso

Prerađeno meso, poput kobasica, hrenovki i narezaka, postalo je popularno kao prikladna opcija za put ili brzi obrok kada nemamo vremena. Međutim, ti su proizvodi često bogati nezdravim masnoćama, natrijem i konzervansima, što doprinosi debljanju.

"Kobasice, hrenovke i ostalo prerađeno meso bogato je nezdravim masnoćama i aditivima koji mogu doprinijeti debljanju, uključujući visceralnu masnoću", kaže dijetetičarka Mary Sabat za SheFinds. Pretjerana konzumacija prerađenog mesa može dovesti do povećanog unosa kalorija i uzrokovati prejedanje zbog okusa ili prikladnog pakiranja.

2. Bijeli kruh

Unatoč širokoj popularnosti, bijelom kruhu nedostaju esencijalni hranjivi sastojci i vlakna koja se nalaze u cjelovitim žitaricama, što dovodi do brzih skokova razine šećera u krvi. To brzo povećanje šećera u krvi izaziva oslobađanje inzulina, što s vremenom može pridonijeti inzulinskoj rezistenciji.

Osim toga, bijeli kruh se brzo probavlja i ostavlja osjećaj gladi ubrzo nakon konzumacije, što može dovesti do prejedanja i debljanja.

"Bijelom kruhu nedostaju vlakna i stoga se brzo probavlja. To dovodi do trenutnih skokova glukoze i naknadnih padova, izazivajući glad i prejedanje", objašnjava dijetetičarka i nutricionistica Krutika Nanavati.

3. Zaslađeni jogurt

Zaslađeni jogurt, unatoč tome što se smatra nutritivnim izborom, često sadrži visoke razine dodanih šećera koji mogu dovesti do skokova razine šećera u krvi i pridonijeti nakupljanju trbušne masnoće. Iako je jogurt sam po sebi dobar izvor proteina i probiotika, dodatak šećera za poboljšanje okusa može narušiti njegove zdravstvene prednosti.

"Ovih dana primijetit ćete da su komercijalni jogurti puni šećera i zaslađivača s minimalnim udjelom proteina. Izbjegavajte jogurte koji nemaju proteina i koji vam daju višak šećera", zaključuje dijetetičarka Juliana Tamayo.

Pročitajte više