Dijetetičarka izdvojila četiri zdravstvene dobrobiti redovite konzumacije avokada

Foto: Unsplash

AVOKADO je popularno voće koje mnogi ljudi vole jesti u različitim kombinacijama. Kremaste je boje i blagog, orašastog okusa te je poznat po brojnim hranjivim tvarima. Ova namirnica sadrži zdrave masti, vitamine i minerale, što ga čini izvrsnim izborom za redovitu konzumaciju u prehrani.

Dijetetičarka Kejal Shah izdvojila je nekoliko zdravstvenih dobrobiti koje se povezuju s redovitim jedenjem avokada.

Povećava unos hranjivih tvari

Avokado je nutritivno bogata namirnica, sadrži vitamine, minerale i zdrave masti. Prema studiji objavljenoj u časopisu Nutrients, avokado je bogat nutrijentima poput magnezija, vitamina B6, C i E, folata i kalija. Dijetetičarka Shah ističe da jedenje avokada "može potaknuti pojedince da daju prednost drugoj hrani bogatoj hranjivim tvarima kao nadopunu avokadu".

Utječe na osjećaj sitosti

Bogat vlaknima i zdravim mastima, avokado može pomoći u promicanju osjećaja sitosti i zadovoljstva nakon obroka. S time se slaže i dijetetičarka koja ističe: "Uključivanje avokada u obroke može spriječiti prejedanje i grickanje manje hranjive hrane. To može dovesti do uravnoteženijeg i pažljivijeg pristupa prehrani."

Prema Health Shots, studija objavljena u Current Developments in Nutrition navodi da je konzumacija avokada povezana s povećanom sitošću, gubitkom težine, kao i smanjenjem abdominalne masnoće.

Poboljšava zdravlje crijeva

Avokado je bogat dijetalnim vlaknima, koja su važna za zdravlje probave i rad crijeva te mogu pomoći u regulaciji tjelesne težine potičući osjećaj sitosti. Također, vlakna pomažu u regulaciji razine šećera u krvi. Ova namirnica može se kombinirati u slatkim i slanim jelima, što ljudima koji vole avokado omogućava da eksperimentiraju s različitim tehnikama kuhanja i pripreme obroka, prenosi Health Shots.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Avokado pomaže kod kolesterola i pozitivno utječe na zdravlje srca. Redovita konzumacija ovog voća povećava dobar HDL kolesterol, koji štiti srce i smanjuje oksidirani loš LDL kolesterol. Loš kolesterol odgovoran je za nakupljanje plaka na stijenkama arterija, prema studiji objavljenoj u Journal of Nutrition. Na promicanje zdravlja srca utječe i to što je avokado bogat kalijem i magnezijem, koji utječu na regulaciju krvnog tlaka.

Pročitajte više