Doktori otkrili koje zabrinjavajuće stvari možemo iskusiti kada ne spavamo dovoljno

Foto: Shutterstock

Od malih nogu slušamo o važnosti sna. On nam pomaže da se osjećamo spremnima za novi dan, kao i da se oporavimo od stresa, psihički i fizički. S druge strane, nedostatak sna povezuje se s zabrinjavajućim zdravstvenim problemima.

Koliko sna trebamo?

Zdrava odrasla osoba treba ciljati na sedam do devet sati noćnog sna. Tinejdžerima, djeci i bebama treba i više od toga jer rastu ili prolaze kroz pubertet. Novorođenčad može spavati i do 16 sati dnevno.

Znakovi da možda imamo problema sa spavanjem

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Velike Britanije, šest simptoma ukazuje na to da možda imamo problema sa spavanjem. To su problemi s uspavljivanjem, buđenje nekoliko puta tijekom noći, rano buđenje, loše raspoloženje, poteškoće s koncentracijom i razdražljivost.

Problemi sa spavanjem mogu uzrokovati korištenje telefona u krevetu kasno navečer, konzumiranje previše kofeina, apneja u snu, nesanica, sindrom nemirnih nogu, škrgutanje zubima, dijabetes, anksioznost i depresija.

Što se događa s tijelom kada ne spavamo dovoljno?

Doktori kažu da učinci nedostatka sna u početku neće biti toliko očiti ili će biti blagi, ali su usprkos tome zabrinjavajući.

"Nedovoljno sna može utjecati na funkcioniranje vašeg mozga, uključujući vašu sposobnost pamćenja, regulacije emocija i pažnje, brzinu obrade informacija i sposobnost uvida. Čak i kratkotrajni nedostatak sna može oslabiti te funkcije. Spavanje posebno igra ključnu ulogu u formiranju i konsolidaciji pamćenja", piše Better Health Channel.

Prema nekim istraživanjima, nedostatak sna znači da ne ispirete otrovni otpad iz svog tijela, koji se nakuplja u mozgu tijekom dana.

"Akumulacija ovih toksičnih proteina uključena je u razvoj Alzheimerove bolesti. Deprivacija sna povezana je s povećanim rizikom od kognitivnog pada i demencije", kaže Better Health Channel.

Kod osoba koje pate od nedostatka sna, povećan je rizik od tjeskobe i depresije, a drugi fizički rizici uključuju hipertenziju (visoki krvni tlak) i povišeni kolesterol.

Pročitajte više