Ekspert ili laik: Provjerite koliko uopće znate o girjama

Foto: 123rf

UKOLIKO ste ozbiljan vježbač posvećen treningu, manje ozbiljan i manje posvećen kampanjac ili pak ništa od navedenog, zasigurno ste barem jednom vidjeli sportski rekvizit pod imenom girja. Vježbanje s girjom u posljednje vrijeme postalo je vrlo popularno, ali i s dobrim razlogom.

Girja, kettlebell ili rusko zvono predstavlja tradicionalni ruski rekvizit koji se u Rusiji koristi od davnina.Najjednostavniji opis girje glasio bi kako se radi o željeznoj kugli na koju je s gornje strane pričvršćena željezna ručka. Ljudi koji su koristili ovaj rekvizit postizali su golemu snagu te su u Rusiji bili vrlo cijenjeni.

Zbog svoje goleme funkcionalnosti i različitih težina u kojima se može pronaći girje su postale omiljeni rekvizit sportaša i rekreativaca koji ih koriste u svojim treninzima kod kuće ili fitness centrima. Naravno, neovisno o tome gdje vježbali, neophodno je da prije korištenja girji naučite pravilnu tehniku jer koliko god girja možda izgledala jednostavno i bezazleno, zahtijeva, kao i svaki rekvizit, pravilnu izvedbu.

Mjerna jedinica u kojoj se mjerila težina prvih girji bila je jedan pood (1 pood =16,38 kg). Poodisu predstavljali nekadašnju, staru mjernu jedinicu koja se koristila u Rusiji, no, danas se više ne koristi pa se girje mogu pronaći u različitim težinama od 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36 kg itd.

Prednosti vježbanja s girjama su mnogobrojne, od razvoja opće snage, mišićne izdržljivosti, funkcionalnosti, koordinacije, kondicije, eksplozivne snage, gubitak potkožnog masnog tkiva, izgradnje i učvršćivanja mišića i još mnoge druge.

Osnovna vježba s kojom se svi početnici prvo susreću su zamasi ili swing. Uz osnovni tip zamaha koji se izvodi jednom girjom koja se drži s dvije ruke, postoji niz varijanti kao što su npr. ruski swing, američki swing, jednoručni swing, swingovi s promjenom ruke itd. Kada se ova vježba dobro savlada iz nje se kreće u složenije i zahtjevnije vježbe kao što su nabačaj i izbačaj, a zatim i sve preostale vježbe.

Girje su dakle vrlo koristan rekvizit pomoću kojeg, nakon što naučite pravilnu tehniku izvođenja vježbi,možete postići odlične rezultate.

Pročitajte više