Električni ili klasični bicikl - koji je bolji?

Foto: Promo

NA ovo zanimljivo pitanje teško je dati objektivan odgovor. Sve ovisi o željama, potrebama, očekivanjima i financijskim mogućnostima osobe koja će voziti bicikl. Prođite s nama kroz sve karakteristike obje vrste bicikla kako bi lakše došli do svojeg zaključka o tome što voziti ovog proljeća.

Bicikl je vjerojatno jedno od omiljenih prijevoznih sredstava na svijetu namijenjeno svim dobnim skupinama korisnika, a u isto vrijeme čuva okoliš i ima povoljan utjecaj na zdravlje. Već i samo 30-minutno pedaliranje sa sobom donosi nebrojene pozitivne promjene u tijelu čovjeka, rješava nas stresa i poboljšava san. Mnogi će reći da nema boljeg osjećaja od vožnje u prirodi dok vas lagani vjetar miluje po kosi ili kada se spuštate niz padinu bez okretanja pedala.

Što je e-bicikl?

Posljednjih desetak godina bicikl je prolazio kroz modernizaciju. Na tržište je stigao električni bicikl s pregršt inovativnih, tehnoloških rješenja, zbog čega je funkcionalnost bicikla doživjela najveći napredak ikada. Električni bicikl izgleda i koristi se kao „klasični“, ali ga ugrađeni pomoćni elektromotor diže na novi nivo.

S tehničke strane, na hrvatskom tržištu postoje dvije vrste bicikala na struju: najrašireniji je tzv. pedelec s baterijom koja pomaže vozaču samo tijekom okretanja pedala (s brzinom do maksimalnih 25 km/h) i električni skuter ili moped čija baterija ne ovisi o okretanju pedala, već se snaga ručno podešava na volanu slično kao na motociklu (maksimalna brzina od 60 km/h i potrebno ga je registrirati).

Pogon na struju nije jedina razlika

Zahvaljujući struji, mnoga ograničenja klasičnog modela su lako prevladana, broj biciklista se uvelike povećao, a bicikl je od rekreativnog postao je jednim od najboljih prijevoznih i tehnoloških rješenja današnjice. A evo i zašto!

  • Obje vrste bicikla doprinose zdravom tijelu i dobroj fizičkoj formi. Doduše, jedna verzija malo više od druge. Ne trebaju vam statistike dugotrajnih istraživanja da shvatite kako ćete klasičnim biciklom potrošiti više kalorija. Strastveni biciklisti s podsmjehom gledaju na elektriku jer ona uvelike pomaže vozaču da dostigne i održava brzinu bez velikog napora pri pedaliranju.
  • I klasičan i električni bicikl su zabavni. Međutim, ovaj moderniji je korisniku zanimljiviji zbog svojih brojnih tehnoloških mogućnosti – na volanu bicikla vas može obavijestiti o brzini vožnje, udaljenosti do cilja, otkucajima srca i potrošenim kalorijama, mogu ga voziti i starije osobe ili osobe koje nisu u najboljoj kondiciji, ljudi sa srčanim ili dišnim problemima kojima pedaliranje na duge staze na klasičnim biciklima predstavlja preveliki napor, te svi oni koji žele putovati biciklom na posao, ali se ne žele oznojiti pedalirajući.
  • E-bicikl možda jest skuplji od klasičnog, ali s njim u paketu dobivate i par značaljki koji olakšavaju svakodnevicu, kao što su bezbrižnost i štednja. Vozite se uzbrdo kao od šale, do odredišta stižete bez kapi znoja, nije vam potrebna rezervna odjeća što automatski povlači i činjenicu da imate manje neopranog rublja, manje trošite vodu, deterdžent, energiju za peglanje… Možda niste toga svjesni, ali električni bicikl štedi vaše dragocjeno vrijeme. Na posao ili sastanak s prijateljima u gradu stižete brže nego klasičnim biciklom, a pritom ste opušteniji i poletniji.

Ništa kontra klasike!

Usprkos napretku tehnologije, neke se karakteristike klasičnog bicikla dosad nisu stigle poboljšati ili unaprijediti na električnom biciklu. Poznat izgled okvira i dalje je upotrebi, bicikl se ne može smanjiti da stane u sportsku torbicu i još uvijek ga se mora čuvati od krađe. Dobar stari bajs ili bajk ima još par asa u rukavu naspram moderne verzije:

  • Električni bicikli sadrže akumulator i motor koji predstavljaju određene rizike kakvih nema kod običnih bicikala. Valja ih čuvati od kvarova, jer će u protivnom najveću štetu pretrpjeti vaš novčanik. Također, baterije ne traju vječno i njihova zamjena predstavlja dodatni trošak.
  • Zbog baterije ćete biti u stalnoj potrazi za utičnicom. Mnogi električni modeli imaju mogućnost odvajanja baterije od samog bicikla, pa je možete puniti u kući ili stanu, dok je bicikl privezan za ogradu ili u podrumu.
  • Iako e-bicikl izgleda kao klasičan, zbog baterije i debljine okvira je malčice teži od „starijeg brata“. U slučaju da s njime idete na putovanje, morat ćete promijeniti način njegovog prijevoza.

Nogometnim žargonom, usporedba klasičnog i električnog bicikla prošla je – izjednačeno! Oba tipa bicikla imaju odlične karakteristike, samo će ih korisnik znati prepoznati i maksimalno iskoristiti.

Bez obzira koji vam je tip bicikla prirastao k srcu, svoje novo prijevozno sredstvo možete pronaći na web shopu ili u trgovini sportske opreme Hervis gdje vas očekuju vrhunska ponuda poznatih proizvođača i stručni savjetnici.

Pročitajte više