Evo kako spavati u omiljenoj pozi, a da time ne štetite svom tijelu

Foto: 123RF

LIJEČNICI tvrde da položaj spavanja može uzrokovati probleme sa zdravljem. Međutim, ne morate mijenjati svoje navike, već je dovoljno napraviti neke korekcije.

Ovo su preporuke stručnjaka o tome kako nastaviti spavati u omiljenoj pozi, a pritom ostati siguran i zdrav, prenosi portal BrightSide.

Ako spavate na boku

Znanstvenici su otkrili da se cerebrospinalna tekućina bolje rješava toksina ako spavate na boku. Rezultat su manje glavobolje i manji rizik od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Uz to, spavanje na lijevoj strani olakšava žgaravicu, ali povećava pritisak na jetru.

U slučaju probavnih tegoba, liječnici preporučuju spavanje na lijevoj strani jer pomaže u poboljšanju krvotoka te olakšava rad jednjaka i želuca.

Kako biste leđa držali ravno dok spavate na boku, stavite tvrdi, manji jastuk između nogu koji će smanjiti pritisak na zglobove. S druge strane, velik, mekši jastuk stavite ispod glave.

U slučaju visokog krvnog tlaka i problema s cirkulacijom krvi, preporučuje se spavanje na desnoj strani jer će to smanjiti pritisak na srce.

Ako spavate na leđima

Spavanje na leđima je najbolji položaj ako imate problema s kralježnicom i zglobovima. Ovaj položaj također sprječava žgaravicu i pojavu bora na licu.

Ali to je jedan od najgorih položaja ako imate problema s dišnim putevima, povišenim krvnim pritiskom ili hrkanjem.

Da biste se riješili hrkanja, stavite mali jastuk ispod vrata, kako bi zrak imao slobodan prolaz.

U slučaju curenja nosa, koristite nekoliko jastuka za podizanje glave. Tako ćete spriječiti da sluz ostane u sinusima, ali kut ne smije biti prevelik da ne šteti vašem vratu.

U slučaju bolova u leđima i zglobovima, stavite mali jastuk ispod vrata, a velik, ali ravan jastuk ispod koljena i namotani ručnik ispod donjeg dijela leđa pa će podržavati kralježnicu i osigurati normalan protok krvi.

Ako spavate u fetalnom položaju

Položaj u kojem su koljena podignuta visoko prema bradi može biti udoban, ali utječe na zdravlje leđa. 

Ovaj zakrivljeni položaj koji ograničava dijafragmatično disanje spriječit će vas da hrčete, ali ako imate problema s disanjem, poput astme, savjetuje se da ovaj položaj u potpunosti izbjegavate.

Za ispravljanje leđa osigurajte da su noge i ruke u ispravnom položaju, a prsa slobodna. 

Stavite jedan veliki i mekani jastuk između nogu, a drugi između laktova. 

Ako spavate na trbuhu

Japanski znanstvenici otkrili su da spavanje licem prema dolje pomaže smanjiti krvni tlak, poboljšati probavu i ublažava hrkanje i žgaravicu.

Da biste zaštitili kralježnicu od prekomjernog savijanja i smanjili pritisak na donji dio leđa, stavite mali jastuk ispod trbuha i zdjelice. 

Jastuk ispod glave trebao bi biti ravan ili ga jednostavno možete ukloniti kako vam vrat ne bi patio.

Pročitajte više