Evo koje biste namirnice trebali jesti da se osvježite tijekom visokih temperatura

Foto: EPA-EFE

POLAKO se bliži jesen, ali vrućine ne popuštaju. Mnogi posežu za svim mogućim načinima hlađenja pa se češće tuširaju i borave u klimatiziranim prostorima, ali i prehrana ima važnu ulogu.

Tijekom vrućih dana potrebno je unositi dovoljno tekućine koja se gubi znojenjem, a neke namirnice vas mogu osvježiti. Iako mislite da će sladoled biti pravo rješenje, on zapravo nije rješenje. 

Hrana koja je hladna podiže temperaturu vašeg corea i rezultat je zapravo kontraproduktivan pa treba posezati za toplim napicima i juhama, piše britanski Metro.

Prema smjernicama u vodiču UK Eatwell, tijekom dana treba piti šest do osam čaša vode. Pritom budite oprezni oko napitaka i sokova koji sadrže prirodni šećer jer djeluju kao diuretici, isto kao i kava i alkohol, te njihovom konzumacijom zapravo gubite više tekućine. Odličan odabir su jagode, lubenica, krastavci, salata i celer, namirnice koje sadrže puno vode.

Jogurti također pomažu u zadržavanju tekućine pa bi trebali biti dio ljetnog jelovnika. Juhe su također na popisu stručnjaka kao jelo tijekom visokih temperatura. 

Ono što svakako treba izbjegavati su začinjena jela.

Pročitajte više