Evo koliko kalorija sagorijevaju romantični odnosi ispod pokrivača

Foto: Pexels

AKO održavate intimne odnose, možda ponekad ostanete bez daha i preznojite se, baš kao da ste odradili intenzivan trening. To bi vas moglo navesti da se zapitate koliko točno kalorija sagorijeva seks.

Iako su studije otkrile da nijedan seksualni čin ne topi tonu kalorija, postoje druge zdravstvene koristi koje donosi takva aktivnosti. Seks je posebno učinkovit za cirkulaciju i kolanje endorfina. No, kada je u pitanju sagorijevanje kalorija, odgovor na postavljeno pitanje ovisi o vašoj težini i trajanju.

“Ako želite da taj broj bude što veći, morate znati da akrobacije i duže trajanje znače više sagorenih kalorija. Ali ne morate se ljuljati s lustera. Posvetite vrijeme tom činu i na seks gledajte kao na maraton, a ne sprint”, pojašnjava stručnjakinja za seks i odnose Jess O’Reilly. 

Ako ste i dalje znatiželjni, evo odgovora na pitanje koliko kalorija sagorijevaju pojedine vrste romantičnih odnosa iznad ili ispod pokrivača.

Koliko kalorija sagorijeva ljubljenje?

Ljubljenje sagorijeva između pet i 26 kalorija u minuti, pokazalo je istraživanje koje je objavio American Journal of Medicine. Naravno, ovisi o tome koliko dugo i koliko intenzivno to radite. Studija je utvrdila da jednostavni poljubac u obraz ili usta koristi samo dva mišića na vašem licu i topi samo dvije do tri kalorije.

Ali kada stvari postanu vruće, u ljubljenje uključujete čak 34 mišića lica i 112 mišića u ostatku tijela. Koliko kalorija sagorite tijekom ljubljenja, također ovisi o položaju u kojem se nalazite - ako ste na svom partneru, u osnovi držite plank, čime aktivirate core i više “vježbate”.

Koliko kalorija sagorijeva predigra? 

Predigra ima različito značenje kod ljudi. Na primjer, zadovoljavanje partnera rukom troši energiju i može sagorjeti i do 100 kalorija u satu, tvrdi na svom blogu liječnica Alyssa Dweck. Naravno, ne očekuje se da to činite toliko dugo. 

O’Reilly kaže da se i oralni seks smatra predigrom, a to može imati učinak kao tjelovježba.

“Samo ljubljenje, disanje, milovanje i igranje tijekom određenog perioda može povećati broj kalorija koje sagorijevate”, dodaje te kaže da i ovdje poza u kojoj se nalazite igra veliku ulogu.

Koliko kalorija sagorijeva seks?

Žene mogu sagorjeti 69 kalorija po činu, što uključuje i predigru, kažu podaci istraživanja provedenog 2013. godine na malom uzorku ljudi. Ispitani parovi su proveli 25 minuta u intimnom odnosu, a usporedbe radi, studija je ispitala sagorijevanje kalorija na traci za trčanje. Žene su u 30 minuta tako sagorjele oko 213 kalorija, što jasno pokazuje da je trčanje ipak intenzivnija aktivnost.

U časopisu The New England Journal of Medicine objavljeno je istraživanje koje je pokazalo da seks među većinom parova traje, u prosjeku, šest minuta, pa bi prosječno sagorijevanje kalorija u tom razdoblju moglo biti oko 21. 

Koliko kalorija sagorijeva samozadovoljavanje?

Nažalost, odgovor na ovo pitanje ne postoji jer ta aktivnost uglavnom ne uključuje puno mišića u tijelu. No, ako postignete orgazam, ipak dolazi do oslobađanja endorfina i oksitocina, što je itekako dobro za mentalno zdravlje.

Pročitajte više