Evo što pojesti i popiti ako ste se probudili s gadnim mamurlukom

Foto: 123RF

VIKEND za neke znači i novu dozu mamurluka ako su pretjerali s pićem. Bliži se sezona blagdana zbog čega će mnogi posezati za kapljicom alkohola više i češće, ali dobra vijest je da mučninu i glavobolju mogu otjerati neke namirnice i napici. 

Nutricionisti ne mogu pomoći izbrisati neke situacije koje je možda izazvao alkohol, ali otkrili su koja hrana može pomoći ubrzati oporavak i izliječiti snažnu glavobolju.

Voda

Uz svaku čašu alkoholnog pića, trebali biste popiti jednu čašu vode. Vaše tijelo tako neće dehidrirati i moći će brže ispirati alkohol iz tijela. Ako ne volite običnu vodu, možete odabrati kokosovu vodu koja sadrži elektrolite.

Avokado

Uslijed ispijanja alkohola, ljudi mokre češće nego inače i u tom procesu gube važne nutrijente, posebno kalij. Avokado obiluje hranjivim tvarima koje trebate nadoknaditi. Avokado je i odličan izvor vlakana, zdravih masti i mikronutrijenata koji pomažu podići raspoloženje, povećati razinu energije i učinkoviti su u borbi protiv umora. 

Studije su pokazale da avokado povećava sposobnost apsorbiranja ključnih hranjivih tvari iz druge hrane, a savršeno se uklapa u svaki oblik prehrane (veganstvo, vegetarijanstvo, keto dijetu, Paleo dijetu) i zato je idealna namirnica za sve ljude.

Kruh od cjelovitih žitarica

Alkohol smanjuje razinu šećera u krvi, a da biste ga vratili u normalu, možete si pomoći kruhom od cjelovitih žitarica koji će stabilizirati razinu glukoze, prenosi Men’s Health.

Capuccino

Doza kofeina će vam proširiti krvne žile što će olakšati glavobolju nakon noćnog izlaska. Zamijenite čaj ili crnu kavu capuccinom jer će mlijeko pomoći dovesti u ravnotežu razinu šećera u krvi.

Krastavci 

Iako nećete vjerojatno žudjeti za krastavcima, smatra se da su najbolji lijek za mamurluk. Sok krastavaca sadrži dobar omjer šećera, soli, vode i octa pa ćete ispijanjem tog napitka i jedenjem nekoliko krastavaca uravnotežiti elektrolite. 

Pročitajte više