Evo zašto konzumacija proteina potiče ispuštanje vjetrova

Foto: Pexels

POKUŠAVATE učiniti pravu stvar za svoje tijelo i pružiti mu proteine ​​koji su mu potrebni za podržavanje mnogih različitih tjelesnih funkcija, uključujući pomoć u izgradnji i održavanju mišića. Ali odjednom, vaše tijelo ne radi kako treba. Sve što pokušavate je kvalitetno jesti, a zauzvrat dobivate neugodno ispuštanje vjetrova.

Istina je da zbilja postoji proteinsko ispuštanje vjetrova. Ono je glavna tema rasprava na fitness blogovima, a postoji i (više) podužih tema na Redditu posvećenih uzrocima i prevenciji ispuštanja "proteinskih vjetrova".

Za početak, istina je da ne morate smanjiti proteinske napitke da biste suzbili nadutost. Vjerojatno ćete samo morati malo prilagoditi svoju prehranu. 

"Uobičajeni mit je da će količina proteina koju uzimate povećati vjerojatnost da ćete ispuštati vjetrove. Za to uopće nema dokaza", objašnjava gastroenterolog dr. Sameer Islam.

Kako dodaje, "vrsta proteina koje unosite (poput proteina iz mesa ili onih iz shakeova) igra značajniju ulogu u stvaranju plinova."

Većina životinjskih bjelančevina (jaja, govedina, svinjetina, perad i riba) sadrži sumpor koji može pridonijeti ispuštanju vjetrova. No kada je u pitanju vaš proteinski shake, nisu nužno proteini krivi za ovaj problem. Obično vam šećeri stvaraju probleme.

"Dodatak šećera u proteinskom napitku, poput ksilitola, manitola i fruktoze, pomoći će poboljšati okus, ali to uništava vaša crijeva. To je također razlog zašto žvakaće gume bez šećera i dijetna pića bez šećera mogu uzrokovati plinove, nadutost i proljev", objašnjava.

Ipak, ako ste vegetarijanac ili vegan, čak i biljni izvori bjelančevina, poput graha, soje i leće, mogu uzrokovati probavne probleme zahvaljujući ugljikohidratima kratkog lanca zvanima oligosaharidi koje fermentiraju bakterije u vašim crijevima, kaže Ryan Maciel, dijetetičar sa sjedištem u Bostonu.

Iako je povremeno ispuštanje plina potpuno normalno i zdravo, ako redovito primjećujete nadutost, proljev ili zatvor, trebali biste se obratiti liječniku kako biste isključili medicinske probleme, uključujući sindrom iritabilnog crijeva, pa čak i rak debelog crijeva, piše Men's Health.

Pročitajte više