"Fast food dijeta": Zvuči nemoguće?!

Foto: Shutterstock

SJEĆATE li se filma "Super size me" Morgana Spurlocka kada je proveo 30 dana hraneći se isključivo u popularnom lancu brze hrane?

Film prikazuje kako je aktivist i filmaš Morgan Spurlock proveo 30 dana hraneći se isključivo u popularnom lancu brze hrane. Spurlock je nakon 30 dana zabrinjavajuće pogoršao svoje zdravlje; udebljao se gotovo 12 kilograma, a ukupan kolesterol skočio je sa 165 na 230. Ubrzo nakon toga isti lanac brze prehrane ukinuo je svoje popularne porcije "super size" i uvrstio više voća i povrća u svoj meni.

No, iako se niti jedan restoran brze prehrane ne može pohvaliti svojom ponudom, koja se sastoji od namirnica vrlo lošeg nutritivnog sastava, mnogi su previdjeli zapravo najvažniji faktor koji je utjecao na tako loš ishod Spurlockovog eksperimenta- njegov ukupan unos hrane dnevno je iznosio oko 5 000 kalorija, što je zasigurno puno više nego što je njegovom organizmu potrebno.

Nedavno se John Cisna, profesor biologije, upustio u vrlo sličan eksperiment. Cisna je sa svojim studentima isplanirao "Fast food dijetu" te se također hranio isključivo u jednom takvom restoranu, isto kao i Spurlock u svojem dokumentarcu. Jedino što je Cisna promijenio jest upravo to što je pratio i ograničio unos dnevnih kalorija. On i njegovi studenti napravili su plan prehrane koji se sastojao od 3 obroka dnevno koji su ukupno iznosili oko 2 000 kalorija. Profesor se nije opredijelio samo na salate koje restoran nudi, već su hamburgeri, dupli cheesburgeri i ostali poznati "junk" obroci bili sastavni dio njegovog isplaniranog jelovnika. Jedinu dodatnu aktivnost kojom se bavio bilo je hodanje u trajanju od 45 minuta, 4-5 puta tjedno.

Foto: screenshot youtube

Nakon 90 dana koje je proveo hraneći se isključivo u jednom restoranu brze hrane, Cisna je izgubio gotovo 17 kilograma. Ukupna razina kolesterola pala je sa 249 na 170, a "loš" LDL kolesterol se sa 173 snizio na 113.    

Dakle, dva ista eksperimenta polučila su dva različita rezultata izmjenom samo jednog faktora- kontrolom dnevnog unosa hrane. Doduše,  brza hrana zasigurno nije najbolji izbor namirnica na kojima se treba bazirati prehrana, ali glavni razlog pretilosti je unos prekomjerne količine hrane, a ne izbor namirnica. Hamburgeri, prženi krumpirići i sl. mogu biti dio uravnotežene prehrane, važno je s njima ne pretjerivati.    

Pročitajte više