Gastroenterologinja objasnila zašto je teško obavljati veliku nuždu na putovanju

Foto: Shutterstock

ZATVOR na putovanju događa se češće nego što mislite i pogađa velik broj ljudi. Znate kako to počinje, dođete na svoje odredište i odjednom počinje nadutost. Koliko god imali nagon za obavljanjem velike nužde, jednostavno ne možemo, donosi The Sun.

I dok kod nekih ljudi taj neugodan osjećaj zatvora traje tek kratko vrijeme, drugi često ne putovanju uopće ne mogu obaviti veliku nuždu. Tada uglavnom uzimaju laksative kako bi se riješili napetosti, nadutosti i bolova u trbuhu koji se javljaju ako dulje vrijeme ne obavimo veliku nuždu.

No zašto imamo zatvor tijekom odmora? I kako ga se riješiti? Obično je to zbog nagle promjene rutine prehrane, tvrdi gastroenterologinja Vijaya Rao.

''Vaše je tijelo naviknuto na hranu koju redovito jedete kod kuće pa kada se to promijeni, vaš probavni sustav postaje zbunjen i reagira drugačije. Mnogo puta to je samo promjena u rutini, zajedno s dodatnim stresom putovanja", dodaje dr. Rao, profesorica medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Chicagu.

''Zatvor može početi dok ste na putu, bilo da ste u avionu ili na dugom putovanju automobilom. Pristup WC-u je donekle ograničen tijekom putovanja i to može poremetiti vaš probavni sustav, a zatvor tako može potrajati dulje vrijeme. Kod nekih čak i za vrijeme cijelog putovanja, odnosno odmora.''

Isto tako, mnogim je ljudima nelagodno obavljati veliku nuždu u hotelskim WC-ima, a gastroenterologinja ističe da naš san također ima veliku ulogu u probavnom procesu. Obično kada putujemo, naš san je pomalo poremećen, što znači da naše tijelo ne obrađuje hranu tako dobro kao što to radi inače. Mnoge dosadašnje studije zapravo su povezale poremećaje spavanja s problemima probave. Sve to, zajedno s različitom hranom koju jedemo, može izazvati zatvor.

Pročitajte više