Hoće li vam odricanje od šećera doista pomoći u mršavljenju?

Foto: 123rf

S PROLJEĆEM se nekako već logično nameću neka općenita pitanja na koja nekako uvijek nalazimo barem dvojake odgovore. Ako ćemo o dijetama, mršavljenju i šećeru - vjerojatno ne postoji nitko tko će reći da šećer neće smetati dijeti niti da je šećer zdrav, no što ako ga tu i tamo ipak jedemo. 

Što ako tu i tamo popijemo sok, pojedemo šaku gumenih bombona ili se zasladimo keksima. Hoće li nam i to malo šećera  nauditi, ili se to malo šećera podrazumijeva pod normalnim, posebno ako i sami već dulje vrijeme provodite svoje "cheat" dane (ili obroke) guštajući tada upravo u najnezdravijim oblicima šećera. 

Dakle, ako vas zanima što ako? 

I nažalost, nemamo baš lijepe vijesti. Naime, čini se da čak i male, povremene doze šećera mogu imati prilično razorne posljedice za naš organizam, a ako ste na dijeti, ako se zaista trudite skinuti svoje viškove - bježite šećera kao vrag od tamjana. 

>>>Odrekla sam se šećera na mjesec dana, znate li što mi se dogodilo?<<<

Jer šećer ne samo da nije zdrav, čak i najmanja doza šećera donijet će vam samo kratkotrajno zadovoljstvo nakon kojeg slijedi "depresija" u obliku prevelikog broja pojedenih praznih kalorija koje će vas puno brže i puno žešće dovesti do gladi radi koje ćete pak opet posezati za kalorijama koje vam realno ne trebaju. No, nakon što su šećeri poslali izdajničke signale mozgu on će vašem organizmu, "zaluđen i u zabludi" slati signale o gladi. I tako se vrtite u začaranom krugu samo zato što ste pali pod utjecaj loših, iako tako slatkih "igrača". 

Kako se najlakše riješiti šećera iz svakodnevnog života 

Osim onog najvrjednijeg savjeta - da zaboravite na sve nezdravo slatko (sjetite se, zdrava čokolada uvijek vam može biti dobra alternativa) ili da u što većoj mjeri zaobilazite deserte - što je i više nego logično, postoji i savjet koji je malo manje mučan, a kaže - probajte se za početak kloniti svih skrivenih šećera - njih je čak i lakše zaobići, samo ako znate od kud vam sve prijete. 

A sudeći prema riječima stručnjaka to nije tako teško - samo se klonite svih neprirodnih prerađevina. Slatki sokovi, kompoti, voćni jogurti, uz naravno bombone, čokolade i ostale slatkiše. Samo tako smanjit ćete za barem 75 posto unos šećera i tako omogućiti svojoj dijeti da vam da rezultate. 

Ljudski će organizam doduše kod svakog s vremena na vrijeme zaista tražiti slatko, pa kada osjetite poriv samo se sjetite da to vaš organizam traži prirodno, ne i umjetno, rafinirano. 

>>>Nikada, ali nikada se nemojte odreći čokolade<<<

I tada se sjetite voća. Iako ni puno voća u dijetama nije baš dobra stvar, prirodna fruktoza uvijek će, ali uvijek, biti savršen odgovor za vašu žudnju. Pa se stoga tada i počastite - friškim ili još slađim, sušenim voćem. U svakom slučaju puno boljim izborom od rafiniranog šećera. 

Te još na sve to dozvoljena je i kockica-dvije tamne čokolade. 

Jer nismo rekli da slatko ne smijete jesti! 

>>>Ljudi, pijte puno, puno više vruće čokolade<<<

 

Pročitajte više