Hrana koju ne biste trebali jesti ako imate više od 40 godina, prema dijetetičarima

Foto: Pexels

U potrazi za boljim zdravljem i blagostanjem važno je uzeti u obzir što se krije u našim kuhinjskim ormarićima. Od grickalica do prerađene hrane, određene namirnice mogu narušiti naše zdravstvene ciljeve i opću dobrobit. Stoga su dijetetičari i nutricionisti izdvojili hranu koju ljudi stariji od 40 godina trebaju izbjegavati.

1. Bijeli kruh

Unatoč širokoj popularnosti, bijelom kruhu nedostaju esencijalni hranjivi sastojci i vlakna koja se nalaze u cjelovitim žitaricama, što dovodi do brzih skokova razine šećera u krvi. To brzo povećanje šećera u krvi izaziva oslobađanje inzulina, što s vremenom može pridonijeti inzulinskoj rezistenciji.

"Bijelom kruhu nedostaje vlakana i stoga se brzo probavlja. To dovodi do trenutnih skokova glukoze i kasnijih padova, izazivajući glad i prejedanje", kaže dijetetičarka i nutricionistica Krutika Nanavati za SheFinds.

2. Keksi i kolači

Keksi su prepuni rafiniranih šećera, nezdravih masti i umjetnih dodataka, stoga redovita konzumacija može pridonijeti inzulinskoj rezistenciji, usporenom metabolizmu i neželjenom debljanju.

Nutricionistica Valeria Dolbel tvrdi da su poslastice poput pita, keksa i kolača kategorija hrane koja sadrži najviše kalorija, a imaju malo ili nimalo nutritivne vrijednosti.

"Ove poslastice uzrokuju salo na trbuhu zbog visoko prerađenih sastojaka, kao što su maslac, šećer i rafinirano brašno", dodala je.

3. Krafne

Krafne su većini omiljena poslastica za doručak ili užinu. Međutim, često su pržene u nezdravim uljima te sadrže rafinirane ugljikohidrate i trans-masti. Ovi sastojci, u kombinaciji s postupkom prženja, mogu uzrokovati zdravstvene probleme.

"Krafne se obično prave od rafiniranog pšeničnog brašna i pune su šećera, što uzrokuje brzi porast razine glukoze u krvi kada se konzumiraju. Ovaj iznenadni skok šećera u krvi izaziva odgovarajući porast inzulina za regulaciju razine šećera, što dugoročno može biti štetno za tijelo i dovesti do inzulinske rezistencije", upozorava nutricionistica Lisa Richards.

4. Prerađeno meso

Prerađeno meso, poput raznih kobasica i salama, bogato je nezdravim masnoćama, natrijem i konzervansima što potencijalno može uzrokovati debljanje.

"Kobasice, hrenovke i drugi razni prerađeni mesni proizvodi bogati su nezdravim mastima i aditivima koji mogu doprinijeti debljanju, uključujući visceralnu masnoću", zaključila je dijetetičarka Mary Sabat.

Pročitajte više